У наш час існує безліч можливостей купити вже готове солоне сало, прийшовши в будь-який супермаркет, на ринок, а іноді можна зустріти його навіть на прилавках невеликих магазинів. Ось тільки задоволення від з'їдених шматочків такої закуски отримати вдається не завжди. Але відкриємо вам маленький секрет, що найкращим і смачним це продукт виходить, якщо її посолити у розсолі. Тому пропонуємо самим приготувати дуже смачне солоне сало, в ароматному розсолі, у звичайній банку, за нашими рецептами, в яких описано, як правильно засолити.
Рецепт засолки сала в розсолі у банку
Інгредієнти: сало свиняче (без прошарків) – 15 кг; питна вода – 15 л; парасольки кропу – 2 шт.; насіння кмину – 1 ч. ложка; лавровий лист – 5 шт.; часник – 6 зубчиків; сіль крупного помелу – 7 ст. ложок. Приготування Наливаємо в невелику каструлю питну воду і виставляємо відразу все на плиту. Сіль крупного помелу розчиняємо в гріється воді, висипаємо сюди поламаний дрібними шматочками лист лавра, додаємо парасольки свіжого або сухого кропу, насіння кмину і кип'ятимо пряний розсіл не менше п'яти хвилин. Насичений, ароматний розсіл виносимо в саме прохолодне місце де він зможе швидше охолонути.
Не сильно великими квадратиками нарізаємо всі сало і, взявши банки по півтора літра, укладаємо продукт в них. При цьому кожен щільно покладений ряд присипаємо дрібно нарізаним часником. Остившім до кімнатної температури заливаємо розсолом банки, наповнені до верху салом. Звичайними металевими кришками просто прикриваємо баночки і ставимо їх в те ж місце, де остигав наш розсіл. Через чотири доби вже можна буде насолодитися шматочками м'якого, ароматного сала.
Рецепт сала в гарячому розсолі у банку
Інгредієнти: сало – 23-25 кг; кухонна сіль – 150 г; горошок чорного перцю – 12-14 шт.; горошок запашного перцю – 6-8 шт.; червоний і чорний мелений перець – по 15 ч. ложки; часник – 7-8 зубков; лист лавра – 4-5 шт.; вода – 2 л. Приготування Нарізаємо невеликими шматками все свіже сало. Червоний і чорний мелений перець перемішуємо разом і натираємо цією сумішшю всі підготовлені шматки. Часник довільно, не сильно дрібно, нарізаємо шматочками. В чисті банки об'ємом три літри щільно утрамбовується сало, пересипаючи кожен шар шматочками часнику.
В каструлю, в яку зможе увійти потрібний нам об'єм рідини висипаємо сіль, кладемо горошинки запашного і чорного перцю, листи сухої лавра і заливаємо все доброю питною водою. Розсіл, з усіма прянощами, кип'ятимо протягом 4-5 хвилин, потім знімаємо його з вогню і відразу ж, не даючи охолонути, акуратно перелити в бутель заповнений салом. Накриваємо горлечко звичайної капроновою кришкою і відставляємо для засолювання. У гарячому розсолі соління сала в банку протікає набагато швидше, тому вже через 24 години ми вже зможемо спробувати шматочок цього ніжного ласощі.
Рецепт смачного солоного сала в розсолі, у банку
Інгредієнти: сало (з невеликим прошарком) – 2-22 кг; вода – 22 л; мелений чорний перець – 25 ч. ложки; велика сіль – 6 ст. ложок; лавровий лист – 3-4 шт.; суха гірчиця – 1 десертна ложка; часник – 5 зубків. Приготування Досить великими шматками нарізаємо все наявне сало і поміщаємо його в чисте, підготовлений бутель. При укладанні шматків іноді присипаємо їх декількома дольками нарізаного часнику.
В поставлену на плиту каструлю з водою кладемо поламаний надвоє лавровий лист, слідом висипаємо в неї потрібну кількість солі і меленого перцю. У киплячий розсіл додаємо суху гірчицю, яку ретельно розчиняємо. Даємо покипіти не більше двох хвилин і, знявши з вогню відставляємо остигати. Ледве теплий розсіл знову розмішуємо, щоб перець не залишився на дні і заливаємо їм все простір, що залишився в банку. Солимо сало 36 годин під капроновою кришкою.
Тепер знаючи, скільки і як солиться сало в банку у правильно приготованому розсолі, на вашому столі завжди буде присутня ця дуже смачна закуска!