Ідеальний смак пельменів залежить не тільки від якісної начинки . Склад тесту також грає не останню роль в цьому. Але крім відмінних смакових якостей воно повинно мати і рядом інших характеристик. Так, наприклад, без хорошої пластичності буде важко сформувати вироби, при зайвій м'якості пельмені просто розбухнуть при варінні і втратять привабливий зовнішній вигляд. Надмірна ж щільність тіста перешкоджатиме якісному розкочування та ліпленні.
З численних варіантів тіста для пельменів одним з кращих вважається рецепт на молоці. Про нього ми і поговоримо нижче і запропонуємо декілька найбільш вдалих пропорцій.
Тісто для домашніх пельменів на молоці та яйцях - класичний рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 635 г; молоко – 245 мл; столова ложка рафінованого рослинного масла; два курячих яйця; неповна чайна ложечка солі. Приготування Щоб приготувати класичне смачне тісто для пельменів на молоці, просіваємо борошно пшеничне в підходящу глибоку миску, змішуємо її з кухонною сіллю і робимо по центру поглиблення у вигляді кратера. Вбиваємо туди яйце, вливаємо спочатку рафінована рослинна олія, а потім підігріте приблизно до п'ятдесяти градусів молочко і замішуємо масу руками. Місимо досить довго не менше десяти хвилин і добиваємося м'якості, однорідності та гладкості. Прикриваємо борошняний куля плівкою і даємо вистоятися і дозріти протягом п'ятдесяти хвилин. Після цього можемо приступати до формування пельменів. Для цього можна розкачати тісто в один великий пласт і вирізати кружечки за допомогою склянки або ж вчинити інакше: сформувати з нього ковбаски, які, в свою чергу, розрізати на кружки, і їх вже розгортати до отримання круглої коржі.
Смачне заварне тісто для пельменів на молоці та яйцях
Інгредієнти: борошно пшеничне – 800-820 г; фільтрована вода – 245 мл; молоко – 245 мл; два великих курячих яйця; чайна ложка солі з невеликою гіркою. Приготування У підходящої каструльці змішуємо молоко і воду, додаємо сіль і яйця, додаємо близько трьохсот грам борошна і перемішуємо за допомогою віночка до розчинення всіх борошняних грудок. Підсумкова текстура тіста на даному етапі повинна нагадувати заготовку для приготування млинців.
Розміщуємо ємність на помірному вогні і нагріваємо вміст, інтенсивно безперервно розмішуючи віночком. Витримуємо тісто на плиті до того моменту, коли воно стане густим і в'язким, потім знімаємо з вогню і, підсипаючи потроху решту просіяне борошно, завершуємо заміс. Спочатку робимо це за допомогою ложки, так як маса ще гаряча, а потім викладаємо тісто на рівну поверхню і добиваємося м'якою і не липнущей його текстури. Прикриваємо пластичний борошняний ком мискою або плівкою і даємо остаточно визріти і настоятися протягом п'ятдесяти хвилин. По закінченні часу можемо приступати до оформлення пельменів .
Тісто для пельменів на молоці та воді
Інгредієнти: борошно пшеничне – 700-900 г; фільтрована вода – 170 мл; молоко – 245 мл; столова ложка рафінованого рослинного масла; два великих курячих яйця; чайна ложка солі з гіркою. Приготування Тісто по цьому рецепту робиться на суміші молока і води, але в трохи інших пропорціях і, відповідно, має трохи інший смак в готових виробах.
Отже, для реалізації даного рецепту просіваємо борошно, змішуємо її з сіллю, вбиваємо в поглиблення по центру яйця і вливаємо змішану з молочком підігріту воду. Замішуємо пластичне, гладке і не липнущее тісто. На завершення замісу додаємо рафінована олія, що зробить тісто більш податливим і слухняним при розкочуванні. Як і в попередніх варіантах, даємо тісту вистоятися протягом п'ятдесяти хвилин, прикривши борошняний ком плівкою.