Варіацій рецептів вареничного тіста існує не менше, ніж варіацій самої начинки . Базовим вважається тісто на воді, але воно може виходити жорстким, а тому прийнятної альтернативної основою є кефір. Вареники з картоплею на кефірі добре утримують форму, зберігають необхідну щільність, але все одно залишаються дуже м'якими.
Вареники з картоплею – рецепт на кефірі
Інгредієнти: кефір - 85 мл; сметана - 115 мл; вода - 230 мл; яйце - 1 шт.; борошно - 460 м; картопляні бульби - 330 г; ріпчаста цибуля - 95 р. Приготування З'єднайте кефір і сметану, розбавте молочні продукти водою. Слідом відправте яйце і приступите до взбиванню інгредієнтів. Всипте до молочно-яєчної суміші дрібку солі, а потім, не зупиняючи ходу міксера, почніть порційно підсипати муку. Готове тісто на кефірі для вареників з картоплею виходить щільним, але зберігає легку липковатость.
Для начинки відваріть картоплю, підсолити і розітріть його в пюре. Ріпчасту цибулю подрібніть і обсмажте. Змішайте засмажку з картоплею.
Розділіть тісто на невеликі порції і кожну розкачайте або розтягніть пальцями в диск. В середину диска покладіть порцію картоплі і скріпіть краю. Готові вареники можна варити відразу ж, а можна попередньо заморозити.
Вареники з картоплею і печінкою на кефірі
Інгредієнти: борошно - 320 г; яйце - 1 шт.; кефір - 135 мл; сода - 1 ч. ложка; картопля - 230 г; печінка куряча - 140 г; ріпчаста цибуля - 65 р. Приготування Перед тим, як приготувати вареники на кефірі з картоплею, підготуйте саму начинку. Картопля очистіть і поставте варитися, цибулю обсмажте разом з шматочками курячої печінки. Печінку і цибулю подрібніть, а потім пюрируйте разом з картоплею.
Залиште начинку охолонути, а самі візьміться за тісто, для якого слід збити яйце з кефіром, дрібкою солі і содою, а потім влити рідини до борошна. Розкачайте тісто, наріжте і сформуйте вареники будь-яким звичним способом.
За рахунок наявності соди в тісті, ці вареники на кефірі з картоплею можна робити на пару, так вони виходять набагато більш пишними.
Вареники з картоплею і грибами на кефірі
Інгредієнти: борошно - 410 г; яйця - 3 шт.; кефір - 115 мл; розпушувач - 1 ч. ложка; картопля - 330 г; гриби - 210 р. Приготування Змішайте кефір, борошно, яйця і розпушувач. Готове тісто розкачайте. Картоплю відваріть і пюрируйте з обсмаженими грибами. Викладіть начинку на порцію тіста і зліпіть краю разом.