Всі справжні господині напередодні великого свята урочистості традиційно приступають до приготування смачного, наваристого холодцю. Раніше його варили виключно з м'яса і кісток свинини або яловичини. Але ми хочемо запропонувати вам кілька рецептів приготування холодцю з птиці, а зокрема з курки. І навіть не думайте про те, що раптом не застигне! Повірте, такий холодець застигає чудово, до того ж смак його виходить набагато ніжніше, а бульйон прозоріше і красивіше. Отже, давайте ми розповімо вам, як зварити чудовий, смачний холодець з курки.
Рецепт холодцю зі свинячих ніжок і курки без желатину
Інгредієнти: тушка курки – 1 шт.; свинячі ніжки – 2 шт.; ріпчаста цибуля – 2 шт.; стебло селери – 1 шт.; морква – 1 шт.; запашний перець – 6-8 шт.; лист лавра – 4 шт.; велика сіль – за смаком. Приготування Свинячі ніжки вимочуємо у великій кількості води не менше трьох годин. Потім ці ніжки розбираємо на 2-3 великі частини і вкладаємо їх на дно великої, глибокої каструлі. Поверх цих шматків розкладаємо спеції. Курку не замочуємо, але добре промиваємо, розбираємо на 4 частини і викладаємо в каструлю з ніжками. Заливаємо все водою не вище п'яти сантиметрів від останнього краю шматка курки. Стежимо, щоб не упустити закипання бульйону і знімаємо піднялася над ним піну. Накриваємо каструлю трохи зміщеною у бік кришкою. Варимо холодець протягом чотирьох годин, при самому слабкому вогні. Після додаємо до нього очищену свіжу моркву, неочищений, але вимитий цибулю, селеру і присаливаем все індивідуально за смаком. В тому ж режимі вогню варимо все близько 60 хвилин. Потім відставляємо, трохи охолоджуємо, дістаємо м'ясо і обираем його маленькими рваними шматками. На дно формочок або лотків розміщуємо нарізану кубиками відварену моркву, слідом підготовлене куряче м'ясо, заливаємо все процідженим через кілька шарів марлі бульйоном і ставимо в холод для повного застигання.
Рецепт холодцю з курки та індички з желатином в мультиварці
Інгредієнти: гомілка індички – 1 шт.; курячі крила – 500 г; курячі гомілки – 800 г; велика сіль – за смаком; цибуля – 2 шт.; парасольки кропу – 2 шт.; желатин – 1 пачка. Приготування Рубаємо підготовлену (вимиту) гомілку індички на 2-3 частини і укладаємо її шматки на дно мультиварки. Поверх індички розкладаємо також підготовлені крила і гомілки курки. Додаємо до м'яса парасольки кропу і кладемо одну цибулину просто добре вимитої, не знімаючи лушпиння, а іншу очищаємо і укладаємо розрізаною навпіл. Заливаємо
все на пару пальців вище краю м'яса чистою, холодною водою і ставимо таймер на мультиварки 5 годин за програмою «Гасіння». За півгодини до закінчення програми відкриваємо кришку і солимо за смаком бульйон. Після остаточного приготування в мультиварці, шумівкою з вилкою виймаємо м'ясо і все трохи охолоджуємо. Відлив трохи бульйону розчиняємо в ньому пачку желатину і вливаємо його в проціджений через кілька шарів марлі бульйон. М'ясо розбираємо на невеликі волокна, які викладаємо у форми для холодцю і заливаємо все красивим, бурштиновим бульйоном. Для застигання виставляємо форми в холод.