Щоб холодець напевно застиг, потрібно дотримуватися традиційні пропорції, м'яса має бути в два рази більше кісток, а води в два рази більше основи з м'яса і кісток. Корінь петрушки тут грає важливу роль, завдяки йому непотрібні білки згортаються і піднімаються вгору у вигляді пінки. Ще кількома важливими секретами ми поділимося в рецептах і ви дізнаєтеся, як правильно варити холодець з яловичини.
Готуємо холодець з яловичини і свинини
Щоб холодець вийшов ідеально прозорим і добре застиг необхідно правильно вибрати його основу. Яловичина обов'язково повинна бути на кістки, добре для цього підійде гомілку, а свинячі ніжки, які ми використовуємо завдяки їх желирующему ефекту, свіжі не заморозки, інакше колаген, який нам потрібен для застигання, втратить свої властивості.
Інгредієнти: яловичина – 1400 м; ніжки свинячі – 700 г; цибуля – 1 шт.; морква – 2 шт.; вода – 42 літра; чорний перець – 11 шт.; корінь петрушки – 1 шт.; сіль – 20 г; часник – 3 зубчики; лавровий лист . Приготування Готуємо м'ясо, ніжки добре миємо, якщо необхідно поскоблим залізної губкою (раніше це робили кукурудзяним качаном), робимо поздовжній надріз до кістки між «пальцями» і розгортаємо (так краще буде вывариваться колаген), заливаємо молоком на 30 хвилин, щоб прибрати неприємний запах. Яловичину добре вимиваємо і заливаємо водою теж на 30 хвилин.
Після цього м'ясо зливаємо, ніжки промиваємо і ставимо варитися. Як тільки підніметься піна, воду зливаємо, м'ясо промиваємо, каструлю моєму і заливаємо водою знову в потрібній пропорції, додаємо половину солі. Тепер тушкуємо на повільному вогні близько 3 годин, потім кладемо очищені овочі і спеції, солимо і варимо ще годину.
Важливий нюанс, кришка при варінні повинна бути злегка прочинені. Далі дістаємо овочі і м'ясо, зайвий жир прибираємо за допомогою серветки, додаємо подрібнений часник, і даємо бульйону 15-20 хвилин відстоятися, щоб все осіло під закритою кришкою.
М'ясо перебираємо і подрібнюємо руками, викладаємо на дно посуду товщиною 2 см, бульйон проціджуємо через дрібне сито і вливаємо в форми до м'яса.
Рецепт приготування домашнього холодцю з яловичини
Це рецепт на яловичих хвостах дуже вдалий, оскільки в них є все для цього холодцю і основа для застигання і м'ясо в потрібній кількості. А ще це дуже доступний за ціною рецепт, який не «вдарить по гаманцю».
Інгредієнти: яловичі хвости – 5 шт. (25 кг); морква – 2 шт.; вода – 5 л; корінь петрушки – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; часник – 4 зубки; перець горошок, лавровий лист, сіль. Приготування Хвости вимиваємо і заливаємо водою на 2 години, потім зливаємо і ставимо варитися на тихому вогні 5-ти літрах води з овочами (цілими, але очищеними) і спеціями, не забуваємо зняти пінку, як тільки вода почне закипати. Скільки варити холодець з яловичини ви зрозумієте по м'ясу. Як тільки воно починає відходити від кістки, значить пора прибирати з плити, звичайно це 4-5 годин. М'ясо і овочі дістаємо, бульйон проціджуємо і додаємо подрібнений часник і солимо. М'ясо відокремлюємо від кісток і розкладаємо у форми, разом з нарізаною морквою. Непотрібний жир збираємо паперовим рушником.