М'ясо індички містить максимум тваринного білка і мінімум жиру, це один з кращих м'ясних продуктів для харчування людини. Готувати індичку можна по-різному, відомо безліч цікавих рецептів.
Як краще використовувати цілу тушку?
Якщо в будні дні ви купили цілу індичку, має сенс приготувати з різних частин тушки кілька страв. Крила гарні для шурпи і холодцю, гомілки і стегна – для м'ясного рагу та інших тушкованих страв, спинка, шия, голова, серце – основа для бульйонів, печінка добре засмажити з яйцями на сніданок. А грудку індички можна запекти в духовці, наприклад, під ананасом (точніше, під ананасовим пряним соусом). Таке блюдо добре приготувати для суботньої вечері або недільного обіду. Часто грудки продають окремо.
Грудка індички запечена з ананасами і сиром в духовці – рецепт
Інгредієнти: грудка індички з шкірою – 1 шт.; ананас – 1 шт.; лимон – 1 шт.; пекучий червоний перець; гвоздика і насіння коріандру мелені; часник – 2 зубчики; масло вершкове топлене; текіла, ром або бурбон – 2 ст. ложки; сир твердий – 150 г; зелень (петрушка, кінза, розмарин, базилік). Приготування Грудку індички зріжемо з кісточок, можна розрізати філе на дві частини вздовж волокон, шкіру не знімаємо (ну, хіба тільки якщо ви готуєте дієтичне блюдо).
Розбираємо ананас і нарізаємо красивими скибочками. Деяка кількість ананаса і їстівні залишки після оброблення помістимо в блендер разом з очищеним часником і доведемо до стану пюре, наллємо ложку текіли і сік лимона, приправимо товченим пекучим червоним перцем, гвоздикою і коріандром, трохи присолим – нехай настоюється 15 хвилин. Процідимо соус через дрібне ситечко, додати 2-3 столових ложки гарячого топленого масла і – готово.
Змастимо маслом або свинячим салом лист або вогнетривку форму (той посуд, в якій будемо запікати грудку індички).
За допомогою кисті рясно змастимо грудку індички соусом і викладемо на деко. В принципі, можна загорнути м'ясо у фольгу.
Будемо запікати грудку в заздалегідь розігрітій духовці протягом 1 години. Приблизно в середині процесу, ще раз обіллємо м'ясо соусом. Якщо запікаєте у фользі або в глибокій формі з кришкою, то за 20 хвилин до готовності зніміть кришку (або розгорніть фольгу) і далі запікайте м'ясо відкритим. Завдяки такому прийому ми отримаємо хрустку рум'яну скоринку.
Скибочки ананаса краще не запікати, цей плід набагато смачніше і корисніше в натуральному вигляді і в термічній
обробці не потребує.
Готову запечену грудку індички викладаємо на сервірувальне блюдо і посипаємо тертим сиром (його теж не треба запікати, нехай лише злегка розплавиться). Красиво оформляємо м'ясо скибочками ананаса і гілочками зелені. Перед подачею почекаємо хвилин 10. Як гарнір добре подати рис, поленту, запечену гарбуз і свіжі фрукти (краще екзотичні: цитрусові, ківі, банани, наприклад). З алкогольних напоїв підійдуть найбільше автентичні американські (ром, кашаса, текіла) або столові легкі вина. Добре також замість хліба подати тортилії і завершити трапезу ароматним міцним мате.