Особливо смачною і соковитою виходить яловичина тушкована або запечена зі сметаною. Кислинка і вершковий смак цього молочного продукту перетворює звично жорсткі волокна даного виду м'яса в м'яке, соковите і неймовірно смачне кулінарне творіння. Кілька варіантів цього вдалого поєднання пропонуємо в рецептах нижче.
Бефстроганов з яловичини зі сметаною в мультиварці
Інгредієнти: яловича вирізка – 760 г; цибуля ріпчаста – 90 г; сметана – 260 г; борошно – 40 г; рафінована олія – 30 мл; горіх мускатний ; суміш ароматних прованських трав; сіль; мелена суміш перців. Приготування Незаперечна перевага цієї страви в тому, що м'ясо завдяки специфічній технології приготування виходить м'яким і ніжним на смак, а сметана надає своєрідну вершкову нотку.
Отже, яловичу вирізку промиваємо, розрізаємо на шматочки середнього розміру і відбиваємо їх кухонним молоточком, прикривши плівкою. Тепер нарізаємо відбиті шматки на довгі смужки шириною до одного сантиметра.
Наливаємо в мультикастрюлю рафінованої олії, налаштовуємо прилад на функцію «Смаження» або «Випічка» і закладаємо попередньо очищений від лушпиння і нашатковану кільцями ріпчасту цибулю. Даємо йому спассероваться, а потім викладаємо підготовлену м'ясну «соломку» і смажимо разом з цибулею до випаровування більшої частини, що виділилися соків.
Потім міняємо режим пристрою на програму «Гасіння» і витримуємо вміст мультиварки вже під кришкою протягом сорока хвилин. Після цього приправляємо страву сіллю, мускатним горіхом і пряними прованськими травами, додаємо борошно, смажимо до набуття нею кремового забарвлення і закладаємо сметану. Перемішуємо гарненько, протушиваем в тому ж режимі до загустіння, а потім присмачую бефстроганов меленої сумішшю перців і залишаємо ще хвилин на десять в режимі «Підігрів».
Яловичина з шампіньйонами в сметані в духовці
Інгредієнти: яловича вирізка – 950 г; ріпчаста цибуля – 185 г; печериці свіжі – 280 м; сметана – 275 мл; борошно пшеничне – 45 г; рослинна рафінована олія; спеції і прянощі; мелена суміш перців – 1 щіпка; сіль. Приготування Яловичина з грибами в сметані по цьому рецепту виходить надзвичайно смачною, а часу займає не так вже багато. Для початку промите, обсушенное і нарізане невеликими скибочками м'ясо обсмажуємо до насиченого коричневого кольору на сковороді з прогрітим рафінованою олією. На іншій сковороді пасеруємо до золотавості нарізаний півкільцями ріпчасту цибулю, а потім додаємо заздалегідь промиті, обсушені від вологи і нарізані грибочки і обсмажуємо протягом
декількох хвилин разом з цибулею.
На наступному етапі прогріваємо духовку до 210 градусів, змішуємо м'ясо з цибульно-грибною сумішшю, приправляємо сіллю, меленої сумішшю перців, спеціями і прянощами і викладаємо в промаслений ємність для запікання. У сметану додаємо борошно, ретельно розмішуємо, додаємо трохи окропу (якщо сметана густа), доводимо до смаку сіллю і спеціями і заливаємо отриманою сумішшю м'ясо з грибами і цибулею у формі. Прикриваємо ємність кришкою або фольгою і розміщуємо в духовій шафі на середньому рівні. Через п'ятдесят хвилин кришку або фольгу знімаємо і даємо страви покритися рум'янцем ще протягом сімнадцяти-двадцяти хвилин.