Вернуться назад Распечатать

Тушонка з яловичини в домашніх умовах

Тушонка з яловичини в домашніх умовах
З усіх м'ясних заготовок тушонка з яловичини виходить найбільш насиченою і смачною, а приготувати його в домашніх умовах не складе ніякої праці.

Рецепт м'ясних консервів з яловичини в домашніх умовах


Інгредієнти:

  • яловичина – 19 кг;

  • вода – 80 мл;

  • чорний перець - 8-10 горошин;

  • лаврушка - 2-3 листочка;

  • кухонна сіль – за смаком.


  • Приготування
    Для приготування смачної тушонки з яловичини в домашніх умовах за даним рецептом вибираємо м'ясо з подбедреной частини, промиваємо його, нарізаємо скибочками середнього розміру і укладаємо в казан або товстостінну каструлю. Вливаємо одразу ж трохи водички і прогріваємо вміст посуду до кипіння, помішуючи. Після цього прикриваємо ємність кришкою, зменшуємо інтенсивність вогню до мінімального і тушкуємо три з половиною години. Потім підсолюємо яловичину за смаком, кидаємо горошки перчика, лаврові листочки, знову накриваємо кришкою і продовжуємо приготування ще протягом двох з половиною годин.
    Після закінчення часу знімаємо каструлю з тушонкою з вогню, даємо охолонути, а потім перекладаємо в підходящий посуд і поміщаємо в холодильник для зберігання.
    Таку тушонку дуже смачно додавати в картопельку, до каш, макаронним виробам. Виходить вона зовсім не жирної і прекрасно підійде для дієтичного харчування. Але довго зберігати в холодильнику її не варто, а краще спожити протягом місяця.
    Як відомо, консервувати м'ясні заготовки рекомендується тільки при їх спеціальній термічній обробці вже в герметично закритій тарі при температурі приблизно 120 градусів. Саме при таких умовах вбиваються всі хвороботворні спори бактерій, зокрема збудники ботулізму. Реалізувати це можна за наявності будинку скороварки. Наш наступний рецепт як раз про те, як зварити тушонку в домашніх умовах з яловичини в скороварці .

    Тушонка з яловичини в домашніх умовах - рецепт в скороварці


    Інгредієнти:
    Розрахунок на одну 05 літрову банку:

  • яловичина – 400 г;

  • чорний перець - 5-8 горошин;

  • лаврушка - 2 листочка;

  • чайна ложка кухонної не йодованої солі.


  • Приготування
    В даному випадку для приготування тушкованого м'яса крім скороварки нам знадобляться три-чотири гвинтові банки з металевими герметичними кришками. Можна брати вже використані, але добре утримують і не пропускають повітря і вологу кришки. Яловичину для даної заготовки можна брати абсолютно будь-яку, але багато хто стверджує, що соковитіше і смачніше страва виходить з продукту з прожилками, тобто так сказати з м'яса другого сорту. Його попередньо необхідно гарненько промити, обсушити і нарізати скибочками розміром приблизно 4 на 5 сантиметрів.
    На дно чистих сухих банок укладаємо по три-чотири горошини чорного перцю і починаємо укладати м'ясо, чергуючи з сіллю, іншими горошинками перцю й листками лавра і злегка утрамбовувавши. Під зав'язку заповнювати ємність не слід, достатньо укласти продукт по плічка.
    Тушонка з яловичини в домашніх умовах

    Закриваємо банки кришками і поміщаємо на підставку в скороварку. Тепер наливаємо в неї воду, щоб вона приблизно на три сантиметри не доходила до верху скляних ємностей. Закриваємо кришку скороварки і ставимо на плиту, встановивши режим на "2". Чекаємо поки в скороварці закипить вода і пристрій набере потрібну температуру, про що буде свідчити піднявся клапан, зменшуємо інтенсивність спека до мінімального і готуємо тушонку протягом півтора годин. Після закінчення часу вимикаємо вогонь, а скороварку, не відкриваючи, залишаємо остигати до кімнатної температури. Тільки після цього виймаємо ємності із заготівлею з пристрою і поміщаємо на зберігання.