Прочитавши заголовок, багато могли задатися питанням про те, навіщо готувати домашній сир, якщо в широкому продажі є стільки видів вже готового продукту. Причин тому кілька: по смаку сиру могли скучити всі ті, хто живе закордоном і не може з легкістю знайти цей продукт на полицях місцевих маркетів, але крім того, сир домашнього приготування натуральніше, не містить добавок, а весь технологічний процес ви можете легко контролювати самостійно. Нижче ми будемо робити сир з кефіру в домашніх умовах.
Сир із замороженого кефіру в домашніх умовах
Перша варіація рецепту не потребує ніякої теплової обробки продукту, навпаки, необхідно дію низьких температур. Сир за такою технологією виходить ніжним і чимось нагадує крем-сир.
Для приготування краще брати кефір максимальної жирності, який дасть на виході найбільш смачний сир. Купіть молочний продукт у картонній коробці (так зручніше) і відправте його в морозильну камеру до повного застигання вмісту. Коли кефір перетвориться на брилу льоду, розріжте картон і перекладіть брилу на застелений марлею друшляк. Залиште кефір розморожуватися. Під час розморожування надлишки сироватки будуть стікати вниз (їх можна зберегти для приготування випічки), а кефір буде збиратися густим грудкою на марлевому відрозі. Зазвичай продукт готовий через 12 годин.
Рецепт сиру з кефіру в домашніх умовах
Ще один рецепт сиру схожий на технологію приготування сиру з кефіру. Під час нагрівання з кислотою, білок з молочних продуктів згортається, відділяючись від сироватки. Все, що залишається в підсумку, зняти готовий сир з поверхні. За рахунок наявності природної кислоти в кефірі, додати лимонного соку або оцту не потрібно.
Перелийте кефір в емальований посуд і поставте на вогонь. Зручно мати під рукою кулінарний термометр , за допомогою якого можна легко відстежити момент, в який буде згортатися сир (це близько 60-70 градусів). Вище нагрівати кефір не потрібно, інакше сир вийде жорстким і буде скрипіти на зубах. Коли згустки відокремляться від сироватки, перекладіть їх у застелений марлею друшляк і залишити стікати на годину. Приготування сиру з кефіру в домашніх умовах закінчено, далі можна змішати його з сіллю і зеленню, подати з варенням і сметаною або використовувати в якості бази для улюблених рецептів.
Як приготувати сир з кефіру в домашніх умовах?
Основою цього рецепта виступить суміш молока, вершків і кефіру. Кефір в даному випадку буде допомагати молочному білку згорнутися, а молоко зробить кінцевий продукт більш ніжним, жирним і дасть приємний вершковий смак.
З наведеного нижче обсягу продуктів вийде багато сиру, але ви можете варіювати пропорції, зменшуючи або збільшуючи підсумкове кількість.
Інгредієнти: молоко - 37 л; кефір - 900 мл; вершки - 575 мл. Приготування Перед тим, як зробити сир з кефіру в
домашніх умовах, покрийте друшляк чотирма шарами марлі. У глибоку емальований посуд налийте всі молочні продукти зі списку. Розмістіть посуд на середньому вогні і нагрійте, помішуючи, 10 хвилин. Далі помішування припиніть, а температуру молочної суміші доведіть до 80-90 градусів. Зніміть ємність з вогню і залиште під кришкою на годину. Чверть густої молочної маси відкиньте на друшляк, з'єднайте його краю, зав'яжіть і залиште мішечок в підвішеному стані. Аналогічну процедуру повторіть і з рештою порціями маси. Залиште сироватку стікати в будь-яку ємність на 2-3 години, в залежності від бажаної густини і сухості кінцевого продукту.