Схема приготування домашнього сиру без спеціальних ферментів, схожа з технікою приготування сиру . До молочного продукту додається кислота, яка, разом з теплом, забезпечує згортання молочного білка. Отриманий згустки і є основа сиру. Але якщо ви вирішите варити домашній сир з молока і кефіру , то додавання додаткової кількості кислоти вам не знадобиться, оскільки молочної кислоти з кефіру достатньо для згортання молока і вершків. На виході ви отримуєте не тільки натуральний, але і зроблений власними руками продукт, смак якого можна варіювати на свій розсуд.
Рецепт домашнього сиру з молока і кефіру
Якщо ви використовуєте покупне молоко, то радимо доповнити його вершками, в іншому випадку молочні згустки можуть не утворитися. Крім того, додавання вершків позначається на смаку, роблячи його більш молочним.
Інгредієнти: молоко - 4 л; кефір - 1 л; вершки - 240 мл Приготування Змішайте всі молочні продукти в будь емальованому і досить глибокому посуді. Розмістивши посуд на середньому вогні і, постійно помішуючи, підігрійте молочну суміш і дочекайтеся моменту, коли на поверхні почнуть формуватися перші згустки. Повторно перемішайте молочну суміш, а потім дочекайтеся моменту закипання молока. Важливо підловити момент, в якому молоко тільки почне закипати, але не буде кипіти, оскільки надмірне тепло негативно позначається на кінцевому продукті: сир виходить дуже щільним і скрипить на зубах. Після, відразу знімайте каструлю з вогню і залишайте під кришкою на 10 хвилин. За цей час ви встигнете покрити великий друшляк кількома шарами марлі. Відкиньте сирні згустки на марлю і дайте зайвої сироватці стекти, потім з'єднайте кути разом і залиште в підвішеному стані на 15 хвилин. По закінченні часу у вас вийде м'який сир з кефіру і молока начебто рікотти, але якщо ви захочете зробити продукт щільніше, то залиште сироватку стікати на годину і більше.
Для того, щоб продукт нагрівався найбільш делікатно і рівномірно, готуйте сир з кефіру і молока в мультиварці. В даному випадку слід скористатися режимом «Гасіння» і виставити час на таймері.
Сир з молока, кефіру і яєць
Інгредієнти: молоко - 12 л; яйця - 6 шт.; кефір - 1 л. Приготування Збийте яйця з дрібкою солі і розведіть їх сумішшю молочних продуктів. Далі поставте суміш на середній вогонь і почніть, помішуючи, нагрівати її до початку кипіння. Як тільки молоко почне закипати, але ще не буде кипіти, зніміть з вогню і відставте на 5 хвилин. Далі відкиньте утворилися на поверхні молочні грудки на марлю і дайте стекти сироватці протягом пари годин. Прискорити процес допоможе невеликий вантаж, розміщений на поверхні.
Рецепт домашнього твердого сиру з молока і кефіру
Технологія варіння цього сиру збігається з попередніми, але головною відмінністю є додавання сметани, яка робить продукт помітно більш жирним і тривале перебування під пресом, завдяки якому сир виходить твердим.
Інгредієнти: молоко - 18 л; сметана - 430 г; кефір - 230 мл; яйця - 6 шт. Приготування Перед тим, як зробити сир з молока і кефіру, покрийте друшляк трьома шарами марлі. Яйця збийте з парою столових ложок солі і сметаною. Додайте отриману суміш до молока і влити кефір. Додайте всі над середнім вогнем і почніть поступово нагрівати, забезпечуючи рівномірність нагріву постійним помішуванням. Коли на поверхні почнуть утворюватися перші пластівці, уважно слідкуйте за сумішшю і дочекайтеся її закипання (не кип'ятіть!). Відкиньте молочні згустки на марлю, дайте стекти півгодини, потім зав'яжіть марлю вузлом і покладіть сир під прес на 6 годин.