В'ялене м'ясо – прекрасна закуска до легких алкогольних напоїв або доповнення м'ясної нарізки . Для в'ялення підходить практично будь-яке м'ясо, від курятини до яловичини. Цей матеріал ми вирішили присвятити в'яленої яловичини в домашніх умовах.
В'ялена яловичина – рецепт
Яловичину можна маринувати в найрізноманітніших сумішах спецій кількість варіацій обчислюється десятками, але самих технологій приготування існує всього пара. Ця перша з них передбачає приготування м'яса цілісним шматком. Найчастіше з цією метою вибирають яловичу вирізку, оскільки після висушування вона залишається м'якою і податливою для нарізки.
Інгредієнти: яловича вирізка - 18 кг; велика морська сіль - 65 р. Приготування Видаліть з поверхні вирізки будь-які плівки, а потім натріть шматок доброго пучкою великої морської солі. Крім солі м'ясо можна доповнити меленим перцем, лавром, паприкою, товченими ягодами ялівцю і цілим розмаїттям інших ароматних добавок. Коли м'ясо покрите сумішшю для сухого засолу, покладіть його на блюдо, накрийте дошкою і залиште під пресом приблизно на тиждень. За цей час сіль буде допомагати виходити зайвої вологи з шматка, що накопичилася рідина слід зливати щодня.
Після, м'ясо насухо обтирають, замотують марлевим відрізу і перемотують ниткою. В такому стані шматок підвішують у прохолодне й добре вентильоване місце. Приготування в'яленої яловичини займає від 2 до 3 тижнів, залежно від товщини шматка.
Домашній рецепт в'яленої яловичини в духовці
Другий спосіб сушіння м'яса – приготування так званих м'ясних джерки – традиційної американської пивний закуски. На все про все йде не більше одного дня, а на виході виходить щільне і насичене спеціями м'ясо, яке можна довго зберігати.
На відміну від звичної в'яленої яловичини, таку закуску можна робити не тільки з вирізки, але і з шматків трохи більш низької якості (але не жирних і не мускулястих).
Інгредієнти: яловичина - 780 г; сіль - 1 ст. ложка; сушений часник, мелений перець чилі - по 1 ст. ложці. Приготування Перед тим, як зробити в'ялену яловичину в домашніх умовах, наріжте яловичу м'якоть на пластини товщиною в кілька міліметрів. Для легкості в роботі м'ясо можна попередньо заморозити, а можна злегка відбити вже після нарізки. Далі кожен з шматочків натріть сумішшю солі, часнику та гострого перцю. Розподіліть шматочки на аркуші пергаменту і відправте в духовку на 3 години при 110 градусах. В середині приготування деко з м'ясом поверніть. В'ялена яловичина, приготована вдома, повинна зберігатися в герметичній тарі.