Млинці – м'які і тонкі випечені вироби круглої форми з злакової борошна (звичайно пшеничної, вівсяної, ячмінної або гречаної). Це одне з найдавніших традиційних страв слов'янської кухні, історія якого сходить до дописьменным часів і сакральним поганських культів (кожен млинець – символ Сонця). Подібні страви відомі й іншим народам. Млинці нині печуть в будь-який час і особливо часто в масляний тиждень (кожен день).
Є безліч рецептів млинців, зараз розповімо, як приготувати дріжджові млинці на молоці, тісто також можна готувати і на кислому молоці, теж вийде смачно.
Тонкі дріжджові млинці на молоці – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне (краще блинная та/або можна в суміші з вівсяної) – 2 склянки; дріжджі свіжі пресовані – 25 г; молоко свіже – близько 12 л; цукор – 1 ст. ложка; яйце куряче – 2 шт.; сіль – 2 щіпки; вершкове масло – 25 г; шматочок свинячого сала або вершкове масло пряжене натуральне. Приготування Раскрошим свіжі дріжджі і заллємо трохи теплим молоком (третьою частиною від обсягу, прописаного в інгредієнтах). Додамо четверту частину борошна і цукор. Ретельно перемішати і помістимо ємність з опарою в тепло хвилин на 20.
Коли з'явиться піна «шапочка», ще раз перемішати, повременим ще хвилин 10 і перельем опару у велику робочу миску. Додамо просіяне борошно, розтоплене, але не гаряче масло, сіль і яйця. Тісто зручно вимішувати виделкою або вінчиком.
Тепер розігріваємо сковороду, краще, якщо це спеціальна чавунна сковорода млинна з низьким бортиком. Змащуємо дно шматочком сала насадженим на вилку і виливаємо порцію тіста ополоником. Останнім часом для цієї процедури часто використовую пластикові пляшки, що дуже зручно. Якщо отвір в пробці досить вузьке можна випікати навіть фігурні мереживні млинці з цікавими фантазійними малюнками.
Печемо млинці з переворотом, якщо ви не володієте мистецтвом перевертати блін після підкидання в повітрі, користуйтеся широкої лопаткою. Складаємо млинці стопкою один на інший на блюді.
До готовим млинців можна подати різні начинки, ікру, сир, м'ясні і рибні, грибні та овочеві начинки, варення і повидло. Нехай кожен самостійно, загортає собі млинець. Чи можна згорнути млинці з начинками відразу і злегка припечь на сковороді. До млинців можна подавати різні напої, у тому числі, чай і кисломолочні.
Пишні млинці з дріжджового тіста на кислому молоці – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне (краще млинна, можна в суміші з вівсяної) – 2 склянки; крохмаль – 2 ст. ложки; дріжджі свіжі пресовані – 25 г; молоко кисле – близько 12 л; цукор – 1 ст. ложка; яйце куряче – 3 шт.; сіль – 2 щіпки; вершкове масло – 25 г; шматочок свинячого сала або вершкове масло пряжене натуральне. Приготування Готуємо опару з половини прописаної порції кислого молока, дріжджів і третьої частини борошна з додаванням цукру (все змішаємо і злегка прогреем на водяній бані). Помістимо ємність з опарою в тепло.
Далі переливаємо опару у велику миску, додаємо просіяне борошно, змішане з крохмалем, сіль, розтоплене масло і яйця. Щоб млинці вийшли пишними, замішуєте тісто міксером. Ще краще заздалегідь збити яйця окремо, додавши 1 чайну ложку цукру (або можна
навіть окремо збити білки і жовтки). Далі промесим-взобьем міксером всю масу тіста, це процедура наситить його мікробульбашками повітря.
Розігріваємо сковороду, змащуємо її салом або олією, наливаємо порцію тіста і печемо млинці з переворотом. Щоб поверхня млинців виходила особливо рум'яної, масла не шкодуємо. Рослинні масла краще не використовувати, при термічній обробці в них утворюються шкідливим речовини.
Готові пишні млинці подаємо зі сметаною, кремами на основі йогурту і вершкового масла.