Яловичина по-строгановськи (або бефстроганов) – м'ясне блюдо спочатку російського походження, до теперішнього часу включене до номенклатури міжнародної ресторанної кухні. Бефстроганов являє собою обсмажені дрібні шматочки яловичини в сметанному соусі . Іноді подібним чином готують і м'ясо інших тварин, тільки в цих випадках називати страва «бефстроганов» не слід зі зрозумілих причин.
Класичний рецепт яловичини по-строгановськи в точній первісному вигляді він не зберігся, проте відомий варіант реконструкції Ст. Похльобкіна, відомого фахівця в області кулінарії.
М'ясо для яловичини по-строгановськи добре б вибрати з кращих шматків, нам підійде вирізка, край або поперекова частина. Купити треба обов'язково свіже і соковите м'ясо від нестарого тварини.
Яловичина по-строгановськи – рецепт
Інгредієнти: яловичина – 600 г; борошно пшеничне; цибуля ріпчаста – 1 шт.; мадера міцна – 2 ст. ложки; перець чорний мелений; сметана натуральна – 200 мл; гірчиця російська готова – 2-3 ч. ложки; часник – 2 зубчики; масло вершкове топлене; сіль; зелень петрушки і кінзи. Приготування М'ясо не моєму водою, злегка відбиваємо і нарізаємо невеликими скибочками упоперек волокон.
Паніруємо скибочки в підсоленій борошні.
На сковороді розтоплюємо масло і швидко викладаємо дно тонкими кільцями цибулі.
Обсмажуємо запаніровані шматочки м'яса на середньо-сильному вогні протягом 3 хвилин (більш довгостроково обсмажування призведе до втрати соковитості).
Зменшуємо вогонь, вливаємо мадеру і
тушкуємо під кришкою протягом 15 хвилин. Вливаємо сметану, приправлену гірчицею і продавлений часником, і тушкуємо ще 3-5 хвилин.
Готову яловичину по-строгановськи добре подавати з картоплею та грибами (звичайно ж, можливі й інші варіанти гарніру, наприклад, молода тушкована квасоля). Непогано подати свіжі або консервовані помідори у власному соку. Обов'язково оформимо блюдо гілочками свіжої зелені.
До м'яса по-строгановськи добре подавати міцні спеціальні або світлі столові вина, ягідні або гіркі міцні настоянки. Хліб краще вибрати грубий зерновий.