Багато воліють вак біляші звичайним беляшам і причин тому кілька. По-перше, вак біляші готуються в духовці, що робить їх не тільки менш шкідливими, але і більш простими у приготуванні: якщо під час смаження у фритюрі недосвідчений кулінар не може бути повністю впевнений, що начинка дійшла до готовності в духовці м'ясо пропечеться гарантовано. Ще один плюс запечених біляшів в тому, що основа для них готується без дріжджів, а отже не потребує расстойке і швидко замішують. Саме про тест для вак біляшів в духовці ми поговоримо далі.
Тісто на вак біляші на кефірі – рецепт
Незважаючи на те, що до складу тесту не входять дріжджі, воно виходить досить легким і пишним, а все завдяки тому, що підйомною силою в рецепті є сода. В силу того, що кефір містить у собі досить кислоти, немає необхідності гасити соду цитрусовим соком або оцтом.
Інгредієнти: кефір - 240 мл; яйця - 2 шт.; сода - 1/2 ч. ложки; вершкове масло - 95 г; борошно - 390 р. Приготування Борошно відразу змішайте з содою і хорошою пучкою солі. Збийте пару яєць. Масло розтопити і охолодити, після влийте до яєць і збийте повторно. Влийте масляно-яєчну суміш до кефіру, а потім додайте рідини до сухої суміші. Замісіть еластичне, майже не липке тісто. Спершу маса вийде грудкуватою, але дайте їй полежати під плівкою з півгодини і тісто стане еластичним. Після того, як суміш відпочине, можна буде переходити до формування.
Вак біляш – рецепт тесту на кефірі
Любителям трохи більш щільного і хрусткого, практично пісочного тіста, неодмінно припаде до смаку ця технологія приготування. Склад інгредієнтів тут той же, а от спосіб замішування категорично різниться.
Інгредієнти: кефір - 355 мл; борошно - 475 г; вершкове масло - 190 г; яйця - 2 шт.; сода - 1/2 ч. ложки. Приготування Перед стартом приготування, простежте, щоб температура кефіру була максимально наближена до кімнатної. При необхідності, його навіть можна злегка підігріти або змішати з гарячою водою. Далі додайте до кефіру соду і залиште її активуватися приблизно на хвилину. Тим часом збийте яйця. Влийте кефір до яєць і ще раз перемішайте.
Борошно розітріть з вершковим маслом кімнатної температури, а до отриманої крихті влийте кефірну суміш. Коли тісто стане однорідним і не буде липнути до рук, відкладіть його вбік, накривши плівкою або пакетом, а самі займіться начинкою. Щоб отримати хрустке тісто для вак біляшів, розкочуйте його досить тонко і запікайте при високій температурі (близько 200 градусів).
Смачне тісто для вак біляшів – рецепт
Можна готувати тісто і на основі молока. Тоді біляші виходять ще більш хрусткими і менш пишними за рахунок того, що в рецепті відсутня сода.
Інгредієнти: борошно - 340 г; вершкове масло - 65 г; молоко - 170 мл; яйце - 1 шт. Приготування Перед тим, як приготувати тісто для вак біляшів, з'єднайте пропущену через сито борошно з сіллю. Сформуйте лунку в самому центрі гірки з борошна і влийте в неї молоко з розтопленим маслом. Слідом вбийте яйце і обережно перемішайте рідини разом. Підбираючи виделкою борошно з країв, замісіть щільне і еластичне тісто, відкладіть його і накрийте вологим рушником. Дайте полежати на час приготування начинки.
Смачне тісто на вак біляші зі сметаною
Інгредієнти: вершкове масло - 210 г; сметана - 190 г; борошно - 470 г; яйця - 2 шт.; вода - 180 мл Приготування Посоліть борошно і розітріть її з м'яким маслом. Збийте пару яєць з холодною водою. До крихті тесту додайте сметану, перемішайте, а потім влийте рідину. Замісіть тісто і залиште його відпочити на півгодини.