Корисні властивості печінки всім давно відомі. Тому включати її в раціон своєї родини - первинне завдання будь-якої господині. Поряд зі звичною спекотною і гасінням існує ще один не менш цікавий спосіб її переробки - це приготування смачного печінкового паштету. Кілька таких рецептів ми сьогодні запропонуємо нижче в нашому матеріалі.
Домашній печінковий паштет з вершковим маслом - рецепт з курячої печінки
Інгредієнти: печінка куряча – 550 г; масло вершкове – 60 г; морква – 90 г; цибуля ріпчаста – 120 г; очищена вода – 250 мл; сіль; чорний перець – 2-3 щіпки; лаврушка – 2 листочка; рослинна олія без запаху. Приготування Очищаємо і нарізаємо півкільцями або кубиками ріпчасту цибулю і закладаємо в сковороду з рафінованим рослинним маслом. Через п'ять хвилин додаємо очищену і перетерту моркву і обсмажуємо ще такий же час разом з цибулею. Тепер закладаємо попередньо ретельно промиту печінку, обсмажуємо ще кілька хвилин, а потім вливаємо підігріту до кипіння воду, додаємо за смаком сіль, мелений чорний перчик і кидаємо лаврові листочки, прикриваємо сковорідку кришкою і тушкуємо вміст на помірному вогні протягом тридцяти хвилин. Після цього протушиваем печінка з овочами ще хвилин десять вже без кришки, а потім даємо повністю охолонути, витягаємо листочки лавра, додаємо м'яке вершкове масло і пробиваємо масу блендером до максимальної однорідності.
Рецепт приготування печінкового паштету з перцем і баклажанами в духовці
Інгредієнти: печінка будь – 370 г; баклажани – 200-250 м; перець болгарський – 145 г; цибуля ріпчаста – 170 г; часник – 3-4 зубчики; вершкове масло – 65 г; рафінована рослинна олія – 75 мл; сіль; свіжа зелень; суміш перців. Приготування Вимиті овочі очищаємо, ріжемо на чотири-шість частин і викладаємо у форму для запікання або на деко. Туди ж відправляємо очищені зубці часнику і добре промиту і розрізану на шматочки печінку. Маємо форму з підготовленими компонентами в завчасно прогрітому до 220 градусів духовій шафі на двадцять п'ять хвилин. По готовності баклажани позбавляємо від шкірки, при необхідності додатково подрібнюємо, і разом з іншими компонентами перетворюємо за допомогою блендера в пюре. Тепер додаємо м'яке вершкове масло, нарізану свіжу зелень, сіль і мелений чорний перець і знову пробиваємо масу блендером до отримання консистенції паштету.
Печінковий паштет - рецепт з грибами і салом
Інгредієнти: печінка будь – 340 г; гриби свіжі – 220 г; морква – 115 г; цибуля ріпчаста – 115 г; часник – 3-4 зубчики; сало – 160 г; рафінована олія; сіль; лаврове листя – 1-2 листочка; мелений мускатний горіх ; мелений запашний перець; чорний перець. Приготування У глибокій сковороді або казанку прогріваємо рафінована олія, закладаємо нарізане на
невеликі скибочки сало і попередньо вимиту і подрібнену печінку. Туди ж відправляємо очищений і нарізаний довільно цибулю і часник, а також моркву і грибочки. Обсмажуємо вміст посуду кілька хвилин на сильному вогні, а потім прикриваємо ємність кришкою і припускаємо на помірному вогні до м'якості всіх компонентів. За п'ять хвилин до завершення процесу гасіння додаємо сіль, лаврове листя, мелений мускатний горіх, а також чорний і запашний перець.
Після охолодження подрібнюємо компоненти блендером або пропускаємо через м'ясорубку кілька разів, попередньо видаливши лаврове листя.