Суперфуды, які стали шалено популярними останні пару років, можуть бути доступнішою, ніж здається. Яскравий приклад того – печінка. Яловича печінка повна вітамінів і багата залізом і цинком, має невисоку вартість, а також легко готується. Довести останнє беремося рецептом печінкового паштету з яловичої печінки – легкої закуски, яку можна подавати по святах або за буденним столом.
Паштет з яловичої печінки в домашніх умовах
Автентичним, а крім іншого, ще й самим швидким способом приготування печінки є її обжарка перед подрібненням. Для смаження ви можете використовувати звичайне рослинне масло, але ми хочемо зробити закуску пахучіше, а тому пустимо в хід витоплений з бекону жир.
Інгредієнти: бекон - 65 г; ріпчаста цибуля - 115 г; часник - 4 зубки; яловича печінка - 530 г; гілочки розмарину і чебрецю - 4 шт.; вершкове масло - 115 р. Приготування Крупно наріжте бекон і підрум'яньте його в сухій сковороді до хрускоту. Залишився жир використовуйте для пасерування цибулевих кілець з часником. Коли цибуля розм'якшиться, покладіть в посуд печінку. Перед початком приготування видаліть з неї протоки і зніміть плівки, добре сполосніть шматочки. Додавши печінку до цибулевої засмажки, дайте їй дійти до повної готовності, шматочки не повинні бути рожевими всередині. В самому кінці всипте подрібнений розмарин з чебрецем і залиште на сковороді, щоб їх аромат розкрився.
Охолодіть вміст сковороди і покладіть в чашу блендера. Збийте все до формування пастоподібної маси, поступово додаючи шматочки крижаного вершкового масла. Готовий домашній паштет з яловичої печінки охолодіть і змішайте з подрібненим беконом.
Як приготувати паштет з вареної яловичої печінки?
Наситити паштет смаком можна навіть проваріть печінку для нього, для цього шматочки занурюють не в звичайну воду, а в готовий овочевий бульйон, зварений з лука, моркви і коренів.
Інгредієнти: яловича печінка - 320 г; вершкове масло - 55 г; біле вино - 35 мл; овочевий бульйон - 640 мл; ріпчаста цибуля - 95 г; свіжа зелень (цибуля, петрушка, чебрець). Приготування Почніть з підготовки яловичої печінки, попередньо ретельно очистивши її й видаливши всі протоки. Підготовлений продукт ретельно промийте і обсушіть. Для прискорення приготування ви можете розділити печінка на шматочки середнього розміру. Залийте печінка бульйоном і додайте вино, всипте сіль і залиште продукт варитися до готовності. Відварену печінку охолодіть і збийте блендером з крижаним вершковим маслом. Спасеруйте цибулю, додайте його в паштет і знову збийте. У фіналі змішайте всі з нарізаною зеленню.
Приготування паштету з яловичої печінки в духовці
Класичним рецептом паштет з яловичої печінки вважається паштет, який запікається по завершенні приготування. Зазвичай контейнер з паштетом розміщують у наповненому водою деко і томити в духовці тривалий час при невисокій температурі.
Інгредієнти: яловича печінка - 530 г; ріпчаста цибуля - 95 г; вершкове масло - 55 г; вершки (30%) - 145 мл; яйця - 2 шт.; хліб - 60 г; коньяк - 30 мл; щіпка мускатного горіха. Приготування
Печінка очистіть від плівок і наріжте. Розтопивши масло, спасеруйте на ньому подрібнену цибулю, а коли останній стане прозорим, додайте яловичу печінку і обсмажуйте близько 2 хвилин, щоб вона схопилася. За допомогою блендера збийте печінка з хлібом і додайте вершки, коньяк і яйце, а також по дрібці солі і мускату. Розподіліть паштет у формі і помістіть її в заповненому водою деко. Запікайте 45 хвилин при 125 градусах, а перед зняттям проби дайте охолонути протягом пари годин.