Основа для приготування різних кускусов – особлива крупа, яка так і називається «кускус». Її можна купити в магазині: вона вже пропарений і готується дуже швидко. Інструкція є на упаковці, тому не доведеться думати, як готувати кускус: викладіть 05 кг крупи в глибоку миску або каструлю, додайте 100 г розм'якшеного вершкового масла і влийте 500 мл дуже гарячої води. Все перемішайте, накрийте кришкою і залиште на півгодини. Крупа буде готова, залишиться тільки придумати, з чим подати кускус – з овочами, бобовими, буває кускус з м'ясом або варіанти з різними добавками. Традиційно в овочі або м'ясо додають різні спеції: паприку, куркуму, сіль, чорний і червоний мелений перець, часник, зіру, корицю в паличках.
Кускус з птахом
Варіант простий – кускус з куркою. Готується це блюдо швидко і не дуже складно.
Інгредієнти: кускус – 1 склянку крупи; вершкове масло – 1 ст. ложка; окріп – 1 стакан; курка – 1 кг; 30 мл рослинного масла; цибуля-порей – 1 стебло; 2 морквини; 1 кабачок або цукіні; 50 г кореня селери; 1 л курячого бульйону; спеції. Приготування: Курку в цьому рецепті можна замінити індичкою. Крупу готуємо за наведеним вище рецептом. Цибулю, моркву, кабачок і селеру нарізаємо крупно. На розігрітій олії злегка обсмажуємо цибулю, додаємо курку та овочі. Заливаємо все бульйоном і варимо під кришкою на повільному вогні 40-45 хвилин. Не забудьте після закипання зняти піну. Готовий кускус подайте з м'ясом і овочами, полив бульйоном.
Кускус з м'ясом
Традиційно подають кускус з бараниною, але баранину можна замінити телятиною. Зазвичай вибирають ногу або лопатку, але можна готувати кускус з баранячими реберцями або просто з бараниною.
Інгредієнти: 2 склянки крупи; 50 мл оливкової олії; розітріть в ступці щіпку солі і щіпку куркуми; 2 склянки окропу; розітріть по дрібці солі, чорного перцю, паличку кориці і 4 гвоздички; 2 баранячі ніжки; 1 маленький перчик-чилі; 70 мл оливкової олії; 50 г імбиру; 1 склянку води або бульйону; 3 зубчики часнику; 2 жмені інжиру. Приготування: Рецепт приготування кускуса з баранини простий. Крупи кускус змішуємо з оливковою олією. Сіль, розтерту з куркумою, розчиняємо в гарячій воді і відразу заливаємо цією водою крупу. Ретельно перемішуємо, щільно накриваємо і залишаємо на 40 хвилин. У баранину втираємо половину оливкової олії, посипаємо другий сумішшю спецій і добре втираємо суміш в м'ясо. На розігрітому маслі обсмажуємо ніжки до рум'яного кольору, додаємо дрібно нарізані імбир, часник і чилі. Обсмажуємо все 2 хвилини, вливаємо воду або бульйон і тушкуємо під кришкою до тих пір, поки м'ясо не стане відділятися від кісточки. Замочений інжир наріжемо великими шматками і додамо до баранині. Тушкуємо все разом 30-35 хвилин, потім викладаємо баранину на кускус і поливаємо соусом, що утворився в процесі гасіння.
Оригінальний рецепт Дуже смачне і досить незвичайне блюдо – кускус по-марокканські.
Інгредієнти: 500 г очищеної і нарізаної кубиками гарбуза; 50 г вершкового масла; стільки ж імбиру; 2 палички кориці 1 апельсин; жменю родзинок; жменя будь-яких горіхів. Приготування: Готується такий кускус на пару з не пропареної крупи. У спеціальну каструлю начебто пароварки, але з дуже дрібним верхнім ситом всипають півкіло крупи і готують під кришкою близько 20 хвилин на пару, потім крупу вмішують сіль, спеції і трохи рослинного масла, потім готують на пару ще стільки ж. У готовий кускус додають вершкове масло і тушкований гарбуз. На розігрітому вершковому маслі обсмажують гарбуз і натертий на тертці імбир. Додають корицю і родзинки і гасять під кришкою до готовності гарбуза. Додають цедру апельсина і апельсиновий сік, тримають ще 2 хвилини на повільному вогні. Подають кускус з гарбузом, посипавши його горіхами. Можна прикрасити страву зернами граната.