Фатуш, аль-фатуш, або фетуш, - салат з країн Близького Сходу. Завдяки наявності корисних компонентів, останнім часом страва стає все більш популярним у країнах Європи і Америки. Різноманітні варіації салату фетуш в близькосхідної кухні прийнято подавати з смаженою бараниною, але страва чудово поєднується з іншими видами м'яса і морською рибою.
Пропонуємо вам традиційний рецепт салату фатуш.
Інгредієнти: лимонний сік – 100 мл; оливкова олія – 100 мл; бринза – 250 г; часник – 3 – 4 зубчики; огірки – 2 шт.; помідори – 5 шт.; солодкий перець – 1 шт.; зелена цибуля – близько 10 пір'я; салат латук – 2 качана; петрушка – 50 г; свіжа м'ята – 2 гілочки; сумаха – 1 ч. ложка; каперси – 2 ст. ложки; оливки (чорні без кісточок) – 12 шт.; мелений перець і сіль; лаваш або піта – 1 шт. Приготування Починаємо з приготування заправки. Подрібнюємо часник, змішуємо оливкова олія, лимонний сік, подрібнений часник, сіль і перець, добре збиваючи суміш блендером або міксером.
Обсмажуємо нарізану невеликими шматочками лаваш в рослинному маслі, щоб він вийшов рум'яною і хрусткою. Обов'язково даємо лавашу охолонути.
Ріжемо дрібними кубиками помідори, огірки і бринзу (втім, бринзу можна розкришити). Нарізаємо перець, петрушку, цибулю, м'яту, каперси і маслини. Салат латук рвемо досить дрібно. Перемішуємо всі овочі та прянощі, додаємо заправку і шматочки лаваша в салат. Дивовижно смачний салат готовий!
Салат фатуш з тунцем
Салат фатуш буде дуже смачний з тунцем. Беремо 4 шматки свіжої риби (вага кожного скибочки 125 – 150 г), викладаємо на решітку гриля, посипаємо свіжомеленим перцем. Тунець обсмажується на грилі 3 хвилини з одного боку, потім перевертаємо і готуємо ще 3 хвилини. Подаємо фатуш з остиглої благородної рибою, яка своєю текстурою нагадує високоякісне
м'ясо.
Якщо у вас немає в наявності піти, або лаваша, ви можете використовувати білий хліб, багет або несолодкий батон. Якщо він буде трохи черствим – навіть краще! Обсмажте нарізану невеликими кубиками хліб в рослинному маслі до золотистого кольору. Бринзу чудово замінять ропні сорти сиру (наприклад, фета). У деяких варіаціях рецепту салату фатуш бринза або сир не кладуть зовсім. За бажанням в набір овочів, що входять до складу салату, можна додати редис.
Сподіваємося, що вам сподобається освіжаючий салат фатуш, він відмінно поєднується з каре ягняти і рагу з баранини .