Литовський холодний борщ, поряд з окрошкою є освіжаючим стравою, яка обов'язково припаде до душі гостям і близьким. Рецепт приготування холодного борщу, вірніше кілька його варіантів, будуть представлені нижче.
Холодний борщ на кефірі
Інгредієнти: кефір – 1 л; йогурт – 500 мл; огірок – 2 шт.; яйце варене – 5 шт.; буряк – 500 г; кріп – 1 пучок; лук зелений – 1 шт.; сіль – за смаком. Приготування Рецепт холодного литовського борщу передбачає використання свіжих молочних продуктів. Насамперед необхідно натерти вже відварену буряк на крупній тертці, нарізати цибулю і подрібнити кріп. Також, потрібно огірки нарізати великою соломкою.
У велику ємність необхідно вилити кефір і йогурт і ретельно їх перемішати. Далі слід додати у кефір порубані овочі і посолити інгредієнти за смаком. Перед подачею варені яйця можна викласти кожному гостю на тарілку, після чого залити їх холодним борщем з буряком.
Маринована буряк для холодного борщу
Інгредієнти: вода – 1 л; цукор – 100 г; оцет – 100 г; сіль – 15 ст. ложки; перець чорний – 5 горошків; буряк – 4 шт. Приготування У глибоку каструлю необхідно відправити промиту і очищену буряк, залити її водою і поставити на вогонь. Коли буряк закипить, варити ще хвилин 20 після чого розкладіть по стерилізованим банкам і займіться приготуванням розсолу.
В окремому посуді потрібно змішати воду з цукром, сіллю, оцтом і перцем, потім закип'ятити рідина. Киплячий розсіл необхідно розлити по банках, а ті закатати і відправити в тепле місце. Тепер, коли у вас є основний інгредієнт, готувати холодний борщ з буряків можна коли завгодно.
Рецепт холодного литовського борщу з маринованою буряком
Інгредієнти: буряк маринована – 3 шт.; огірок – 2 шт.; яйце варене – 4 шт.; кріп – 1 пучок; цибуля зелена – 1 пучок; сметана – 4 ст. ложки; кефір – 1 л; сіль, перець – за смаком. Приготування Даний рецепт розповість, як приготувати холодний борщ з консервованої буряків. Це блюдо сильно відрізняється від звичайного рецепту смаком і ароматом, так як маринована буряк додає трохи кислоти і робить борщ більш свіжим. Маринований буряк необхідно натерти на крупній тертці. Огірки потрібно нарізати кубиками або соломкою, цибулю з кропом слід дрібно посікти.
У глибокому посуді потрібно змішати кефір зі сметаною, після чого відправити в отриману масу всі нарізані овочі. Варене яйце можна викласти в кожну порцію окремо або подрібнити і відправити в загальну каструлю. Холодний борщ з буряком, рецепт якого представлений вище, готується всього за кілька хвилин і може стати відмінним пригощанням для раптово наскочили гостей.
Пропонуємо вам ще один простий варіант, як можна готувати холодний литовський борщ.
Простий рецепт холодного борщу Інгредієнти: буряк варена – 2 шт.; картопля відварна – 2 шт.; огірок – 3 шт.; редис – 1 шт.; яйце варене – 2 шт.; сіль, перець – за смаком; цибуля зелена – 1 пучок; кефір – 1 л. Приготування Варену картоплю, яйця і зелену цибулю слід дрібно порубати, огірок нарізати соломкою, а редис з буряком натерти на тертці. Всі інгредієнти потрібно посолити за смаком і перемішати в глибокій посуді.
Далі необхідно акуратно влити кефір в овочеву суміш і знову ретельно перемішати. Якщо кефір занадто рідкий, можна додати в суміш кілька ложок сметани.
При подачі порції бурякового страви можна прикрасити кружечком лимона або скибочкою огірка. Можна також додати в кожну порцію варене яйце, не подрібнюючи його перед цим в загальну каструлю.