Вернуться назад Распечатать

Цепеліни – рецепт

Цепеліни – рецепт
Литовські цепеліни з м'ясом, рецепт яких дозволить здивувати всіх гостей незвичайним вечерею, є національним блюдом, знайомим кожному з литовцю дитинства. Ми пропонуємо одні з найбільш простих і зрозумілих рецептів, як приготувати цепеліни в домашніх умовах.

Рецепт литовських цепелін з м'ясом


Інгредієнти:

  • картопля – 2 кг;

  • фарш свинячий – 500 г;

  • цибуля – 4 шт.;

  • лимонна кислота – 1 ч. ложка;

  • сіль – за смаком;

  • сметана – 1 ст.;

  • сало – 150 р.


  • Приготування
    Готувати литовські цепеліни досить просто, проте необхідно в точності слідувати інструкціям рецепта. Для початку необхідно натерти картоплю на дрібній тертці, залишивши цілої лише 1/3 всієї маси недоторканою. Вийшло пюре слід змішати з лимонною кислотою, покласти масу в друшляк, щоб рідина стікала, і прибрати його в бік.
    Поки картопляне пюре відділяється від рідини, що залишилася картоплю потрібно відварити до готовності і розім'яти до консистенції пюре. Стекшая з натертої картоплі рідина буде містити велику кількість крохмалю, який слід зберегти, слив саму воду.
    Тепер можна змішати тертий і розім'ятим картоплю з крохмалем і перетерти інгредієнти до однорідності. Дана маса є свого роду тестом для майбутніх цепелін.
    М'ясний фарш, в свою чергу, слід змішати з дрібно порубаним луком і спеціями. Обов'язково залиште одну цибулину для приготування підливи. Литовське блюдо цепеліни за формою нагадує пиріжки. З картопляної маси слід сформувати невеликі круглі коржі, на середину яких викласти ложку свинячого фаршу, після чого щільно заліпити краї коржа.
    Кожен з одержаних пиріжків слід обваляти в крохмалі і відправити варитися в підсолену воду. Скільки варити цепеліни залежить від їх розмірів, проте зазвичай цей процес займає 20-22 хвилини. Можна також готувати цепеліни в духовці, виклавши їх на змащене маслом деко і відправити в розігріту до 220 градусів плиту.
    Поки основна частина страви готується, можна зайнятися приготуванням начинки і соусу. Сало слід нарізати дрібними шматочками і відправити на сковороду. Залишилася недоторканою цибулину потрібно очистити від шкірки і дрібно порубати, після чого відправити на сковороду до сала. Коли цибуля зарум'яниться, а сало розтопиться до шкварок, влийте в сковороду додайте сметану і спеції. Тушкуйте підливу ще кілька хвилин.
    Відварені або запечені цепелліны слід викласти у глибоку форму для запікання, полити їх приготованим соусом і відправити в духовку на 10-15 хвилин. Подавайте їх у гарячому вигляді.
    Литовська кухня, цепелліны в якій займають одне з головних місць, славиться використанням жирних продуктів. При бажанні можна приготувати менш калорійний і жирний варіант цієї страви.

    Цепеліни з сиром


    Інгредієнти:

  • сир – 200 г;

  • картопля – 1 кг;

  • яйце – 1 шт.;

  • масло вершкове – 50 г;

  • сіль, перець – за смаком.


  • Приготування
    Цепеліни – рецепт

    Даний рецепт дозволить приготувати цепелліны без м'яса і шкварок. Замість фаршу в цій страві використовується сир в іншому ж рецепт повністю збігається з попереднім.
    З картопляної маси необхідно виліпити коржі, викласти на них сирну масу, змішану з яйцем і спеціями і щільно закріпити краю. Після того, як ви відваріть цепелліны в підсоленій воді, їх потрібно викласти в жароміцної формі, змащеній вершковим маслом і відправити в духовку на 20 хвилин.
    Готову страву можна подавати в теплому вигляді, посипавши дрібно посіченою зеленню і приправленої будь низькокалорійним соусом. Сирні цепеліни також чудово поєднуються з м'ятою або базиліком і томатною пастою.