Буберт – солоденьке і досить ситне блюдо прибалтійської кухні, яке подається в основному на сніданок або обід. Основна його відмінність від каш, полягає в тому, що його не варять, а просто заварюють, що надає йому оригінальний смак і дозволяє зберегти корисні речовини. На жаль, про буберте ніде практично нічого не знають, крім як у Прибалтиці. Хоча це дуже смачне, поживне, і збагачене вітамінами блюдо. Давайте розглянемо з вами деякий рецепти його приготування.
Рецепт класичного молочного буберта
Інгредієнти: молоко – 1 ст.; манка – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; ванільний цукор – 6 г; яйце – 2 шт.; сіль. Приготування Яйця ретельно миємо, відокремлюємо жовтки від білків. Желточки розтираємо з цукровим піском і ванільним цукром до отримання світлої піни. Білки збиваємо гарненько до твердих піків. В коли молоко закипить, поступово додаємо манку і варимо до розбухання хвилинки 3. Потім вводимо у гарячу кашку жовтки, енергійно при цьому розмішуючи. У самому кінці додаємо білки, закриваємо кришкою і залишаємо постояти. Подаємо готовий буберт з киселем.
Молочний буберт з ягідним соком
Інгредієнти: молоко – 500 мл; манна крупа – 150 г; сіль – щіпка; яйце – 4 шт.; цукор – за смаком; лимонна цедра – 1 ч. ложка; апельсин – для прикраси; ягідний сік. Приготування Отже, жовтки відділяємо від білків і розтираємо перші з цукровим піском і цедрою лимона. Потім масу добре вспушиваем міксером до кремоподібного стану. Яєчні білки збиваємо окремо в густу пишну піну. Молоко наливаємо у ковшичек, ставимо на слабенький вогонь і доводимо до кипіння. Після цього додаємо дрібку солі і додаємо тонкою цівкою манну крупу, весь час мішаючи.
Продовжуємо нагрівати ще 1-2 хвилинки, не забуваючи заважати. Потім знімаємо з вогню, накриваємо кришкою, закутуємо ковдрою і залишаємо крупу набухати так, щоб вона увібрала в себе все молоко. Тепер ретельно все перемішуємо і поступово додаємо спочатку збиті жовтки, а потім вводимо в нього збиті яєчні білки і розмішуємо всю масу. Подаємо готовий буберт до столу, поливши блюдо ягідним соком і, прикрасивши часточками апельсина.
Буберт з яблучним соусом
Інгредієнти: манна крупа – 2 ст. ложки; молоко – 1 ст.; яйце – 2 шт.; цукор – 1 ст. ложка; ванільний цукор – 10 г; вершкове масло – 1 ст. ложка; яблуко – 1 шт. Приготування Молоко доводимо до кипіння і акуратно висипаємо манку. Варимо кашку 2-3 хвилини, а потім накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися на 15 хвилин. Цим часом беремо яблуко, моєму, дрібно нарізаємо, викладаємо в сковороду, додаємо масло і тушкуємо до розм'якшення. Тепер, використовуючи блендер, робимо яблучне пюре і кладемо за смаком цукор. Жовтки розтираємо з ванільним цукром і викладаємо кашу. Потім обережно вводимо яєчні білки і ретельно перемішуємо. Подаємо буберт обов'язково холодним, полив зверху яблучним соусом.
Буберт з журавлинним варенням
Інгредієнти: пшеничне борошно – 05 склянки; молоко – 500 мл; яйце – 4 шт.; цукор – 2 ст. ложки; ваніль – за смаком; журавлинно варення. Приготування Отже, беремо молоко і ділимо його навпіл. Одну половину виливаємо в каструлю і доводимо до кипіння. В іншу частину молока, додаємо борошно і гарненько перемішуємо. Потім з'єднуємо всі разом, варимо 5 хвилин на повільному вогні, постійно помішуючи, щоб мука не пригоріла.
Яєчний жовток збиваємо з половиною цукру і ваніллю, а потім обережно вводимо масу у зняту з вогню молочну суміш. Даємо масі трохи охолонути, а поки вона остигає, збиваємо з цукром білки і акуратно викладаємо їх в буберт. Повітряний крем розкладається по креманках або формочках і подаємо до столу в теплому вигляді з журавлинним варенням .