Простота приготування, безліч варіантів складу страви і можливість змінювати складові на свій смак, зробило зрази одним з поширених страв міжнародної кухні.
Зрази родом з Литви і представляли собою шматок відбитого і скрученого в рулет м'яса, заповненого овочами і яйцями. Згодом їх стали готувати і в інших країнах, вносячи свої інгредієнти для їх приготування.
Найбільшу популярність завойовують картопляні зрази з грибами або з м'ясною начинкою. Як приготувати смачні картопляні зрази з грибами в різних варіантах ми сьогодні і розглянемо.
Картопляні зрази з грибами і фаршем в духовці
Інгредієнти: фарш м'ясний – 150-200 г; цибуля ріпчаста великий – 2 шт.; картопля – 750-800 г; гриби (глива) – 150-200 г; яйце – 2 шт.; вершкове масло – 25 г; борошно – 1 склянка; сіль – за смаком; перець – за смаком; сметана – за смаком; панірувальні сухарі – 150 р. Приготування У підсоленій воді варимо попередньо очищену і порізану картоплю. Після приготування зливаємо воду і додаємо шматочок вершкового масла і перцю за смаком, товкачкою з картоплі робимо пюре. Даємо охолонути. Молоду картоплю для пюре не бажаний. Фарш обсмажуємо з цибулею і дрібно порізаними грибами на сковорідці до готовності. Також даємо охолонути.
Формуємо зрази аналогічно пиріжків. З пюре руками робимо коржик, на середину якої накладаємо складу з фаршу, грибів і цибулі, приготований на сковороді і загортаємо так, щоб склад не вилазив з картопляної коржі. Зрази формуємо овальної форми. Щоб пюре не приклала до рук, змочують їх водою. Потім зрази по черзі обвалюємо в борошні, збитому яйці, панірувальних сухарях і викладаємо на деко, змащене маслом. Розігріваємо духовку, поміщаємо в неї деко з зразами, попередньо поливши їх розтопленим вершковим маслом. Запікаємо при максимальній температурі до рум'яної скоринки, приблизно п'ятнадцять хвилин. Подаємо ароматні зрази зі сметаною.
Картопляні зрази з грибами і сиром в мультиварці
Інгредієнти: гриби шампіньйони – 200 г; сир твердих сортів – 120 г; картопля – 650-700 г; яйце – 1 шт.; цибуля – 1 шт.; петрушка – 2 гілочки; сухарі для панірування – 100 г; часник – 2 зубки; масло вершкове – 35 г; олія оливкова – 50 г; сіль – за смаком; перець – за смаком. Приготування
Попередньо почистивши і порізавши цибулю кубиками, обсмажуємо його протягом п'ятнадцяти хвилин на вершковому маслі в мультиварці, встановивши функцію «Смаження». Дрібно нарізаємо печериці і петрушку і повторюємо в такому ж режимі роботи мультиварки операцію смаження грибів на оливковій олії. Одночасно відварюємо очищену і порізану картоплю, злегка посоливши воду, і після варіння перетворюємо його в густе пюре. Всім інгредієнтам даємо охолонути. Потім до фаршу з грибів і цибулі додаємо тертий сир, подрібнений часник, порізану петрушку і перемішуємо.
Формуємо з пюре балабушки та, поклавши на них начинку, стуляємо краю, надавши зразам овальну форму. Зрази обвалюємо в сухарях і укладаємо на дно мультиварки, попередньо виливши туди оливкова олія. Потім у режимі «Смаження» підрум'янюємо їх з двох сторін.
Зрази подаємо до столу зі сметаною.
Пісні картопляні зрази з грибами
Інгредієнти: картопля середній – 8 шт.; печериці – 200 г; яйце – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; масло рослинне – 100 г; сухарі для панірування – 100 г; сіль – за смаком; перець – за смаком. Приготування Моєму бульби картоплі і ріжемо на кілька частин. Відварюємо у воді з невеликою кількістю солі до готовності і
злив товчемо воду, додавши одну столову ложку рослинної олії.
Цибулю очищаємо від шкірки і дрібно нарізавши, обсмажуємо до золотистого кольору. Нарізані гриби додаємо до цибулі, солимо і перчимо. Тушкуємо отриману начинку для зраз до готовності печериць. Пюре і начинку охолоджуємо до кімнатної температури.
З допомогою вологих рук формуємо овальні зрази за типом пиріжків з начинкою з грибів всередині пюре. В панірувальних сухарях вмочаємо з усіх боків зрази і кладемо на розігріту сковороду з рослинним маслом.
Смажимо, як котлети, по 5-6 хвилин з одного і з іншого боку.