Вернуться назад Распечатать

Листковий хінкал

Листковий хінкал
Хінкал - це традиційне блюдо кавказької кухні. У цій статті ми розповімо кілька секретів про те, як правильно приготувати листковий хінкал, а також поділимося кількома базовими рецептами.
Отже, кілька важливих рекомендацій з приготування листкового даргинського хинкала:

  • Тісто для листкового хинкала традиційно готують дріжджове.

  • Коли тісто підходить, йому потрібна тиша, і обов'язково його треба чимось накрити.

  • Дріжджове тісто потрібно обім'яти два рази, тоді хінкал вийде пишний, повітряний і м'який.

  • Тісто треба дуже тонко розкачати, тоді хінкал вийде багатошаровий, тобто більш смачний і красивий.

  • Для вимішування і розкочування тіста потрібна велика робоча поверхня, яку потрібно змастити маслом або посипати борошном.

  • До того як скрутити тісто в рулет, його бажано посипати горіховою травою, її ще інакше називають блакитним гуньбою або уцхо-сунелі.

  • Щоб бульйон був прозорий, не можна давати йому сильно кипіти. І звичайно потрібно обов'язково знімати пінку.

  • Не важливо, готуєте ви на пару або просто відварюєте хінкал, використовуйте для цього бульйон, він додасть апетитний аромат.

  • Якщо ви готуєте хінкал не на пару, то перед тим, як помістити його в бульйон, умочіть в рослинне масло, так хинкалы не прилипнуть один до одному.


  • Даргинский листковий хінкал


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно – 230-280 г;

  • тепла вода – 250 мл;

  • дріжджі сухі – 15 г;

  • цукор – 10 г;

  • сіль – 15 г;

  • рослинна олія;


  • Для бульйону:

  • м'ясо – 12 кг;

  • картопля – 4 шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • сіль, горіхова трава (уцхо-сунелі);


  • Для соусу:

  • томатна паста – 90 г;

  • часник – 3 зубчики.


  • Приготування
    У велику каструлю кладемо вимите м'ясо. Це може бути і курка, і баранина, яловичина, на ваш смак. Можна відразу порізати м'ясо на порційні шматки. Заливаємо великою кількістю води і ставимо варитися, зменшуючи вогонь, після закипання, солимо і не забуваємо зняти пінку.
    Висипаємо борошно у велику миску, залишивши трохи для вимішування. Робимо в борошні поглиблення, висипаємо сіль, цукор і дріжджі і перемішуємо. Далі, туди де перемішані вже сухі інгредієнти виливаємо теплу воду і замішуємо, захопивши трохи борошна. Потрібно дати постояти так кілька хвилин, щоб дріжджі розчинилися. Замішуємо тісто і відставляємо його підніматися, накривши рушником або харчовою плівкою. Зазвичай тісто піднімається 30-40 хвилин. Бажано обім'яти його два рази.
    Далі тісто ділимо на 3 частини. Кожну частину тонко розкачуємо, змащуємо маслом і посипаємо приправою уцхо-сунелі. Скачуємо в щільні рулетики і ріжемо на порційні частки шириною 2 див Викладаємо їх на дощечку чи на вільну частину столу, щоб вони трохи підійшли.
    Очищаємо картоплю, ріжемо її вздовж на 4 частини і кладемо в бульйон, вона буде варитися поки підходить тісто, це приблизно 15 хвилин.
    Далі кожен хінкал макаємо в масло і ставимо варитися в бульйон на 30-40 хвилин. Поки приготуємо соус. В піалу видавлюємо часник, додаємо томатну пасту і трохи бульйону, добре перемішуємо. Також можна додати рубану зелень.
    Дістаємо на тарілку з бульйону м'ясо і картоплю, хинкалы викладаємо окремо і подаємо з соусом.

    Рецепт листкового хинкала з горіхами на пару


    Інгредієнти:

  • цукор – 30 г;

  • сіль – 30 г;

  • молоко – 1 стакан;

  • дріжджі сухі – 15 г;

  • борошно – 600 г;

  • горіхи – 200 г;

  • масло вершкове , олія рослинна.

  • сметана – 100 г;

  • часник – 2 зубчики.


  • Приготування
    Приготуємо опару, для цього змішаємо молоко, цукор, сіль, дріжджі і трошки борошна, поставимо в тихе, тепле місце. Як тільки опара підніметься, відправляємо її в борошно і замішуємо тісто.
    Тісто має підійти 2 рази, після цього ми ділимо його на 2 частини і розкочуємо. Розкочувати потрібно
    Листковий хінкал
    досить тонко, потім промазати всю поверхню розтопленим вершковим маслом і посипати горіховою крихтою. Горіхи можна подрібнити в кавомолці або блендері, т. к. крихта потрібна досить дрібна, щоб великі шматочки не порвали тісто. Далі скачуємо тісто в рулони і розрізаємо на частини шириною 2 см, можна кожен шматочок трохи розправити, щоб було видно зріз і начинка, т. к. при нарізуванні тісто трохи мнеться ножем, навіть дуже гострим. Потрібно почекати, коли хинкалы підійдуть, а потім готуємо їх на пару 20 хвилин, змастивши дно сита маслом. Подавати можна з соусом, змішавши сметану з часником і трохи присолив.