Кукурудза – відома агрикультура, її зерна – один з найбільш корисних для харчування продуктів. Із стиглих зерен кукурудзи, роблять тонкотертую борошно, а також крупу середнього і крупного помелу.
З крупи можна зварити кукурудзяну кашу, розповімо, як зробити це швидко, смачно і правильно.
Відразу усвідомимо: крупа середнього помелу вариться швидше, ніж крупа грубого помелу.
Як правильно зварити кукурудзяну кашу на воді?
Інгредієнти: крупа кукурудзяна великого або середнього помелу – 2 склянки; вода – 4-5 склянок; сіль – 2 щіпки; масло вершкове – 50 г. Приготування Якщо крупа середнього помелу треба попередньо змастити підігрітий казан шматочком сала або маслом, щоб каша в процесі приготування не чіплялася.
Закладаємо в казан потрібну кількість крупи і заливаємо окропом. Трохи присаливаем і варимо, періодично перемішуючи дерев'яною лопаткою на малому вогні. По досягненні середньої густоти і разваренности (пробуємо на смак ложкою) додаємо масло. При необхідності можна долити в варящуюся кашу води.
До кукурудзяної каші добре подати гострі томатні, пряні вершкові або сметанні соуси, піджарки і підливи, ропні сир (бринзу), сир, розтоплене сало зі шкварками, свіжі овочі або соління, страви з м'яса і/або риби, домашні ковбаски. Хліб до кукурудзяної каші звичайно не подають.
Тепер розповімо, як правильно зварити кукурудзяну кашу на молоці.
Кукурудзяна каша на молоці Інгредієнти: крупа кукурудзяна середнього помелу – 2 склянки; вода – 2 склянки; молоко – 3 склянки; масло вершкове або вершки – 50 г; сіль. Приготування У змащений салом казан засипаємо крупу і заливаємо киплячу воду. Підсолюємо і варимо до початку запустеванія, після чого вливаємо молоко і масло (або вершки) і доводимо на мінімальному вогні.
До кукурудзяної каші, звареної на молоці, підійде вершково-грибна підлива.
Гриби і цибулю поросяти, ягняти трохи спассеруем на маслі в сковороді або в сотейнику і протушкуйте протягом 15 хвилин. Додаємо вершки (або сметану), спеції, часник і рубану зелень. Подаємо кукурудзяну кашу з такою підливою – дуже ситно і смачно.
Нетривіальний рецепт дуже смачної і корисної пряної кукурудзяної каші з гарбузом і авокадо і сухофруктами, представлений нижче.
Незвичайна кукурудзяна каша - рецепт Інгредієнти: кукурудзяна крупа – 2 склянки; вода – 3-4 склянки; родзинки – 3 ст. ложки; курага – 8 шт.; чорнослив – 8 шт.; Для соусу:
гарбуз – 200 г; вершки молочні рідкі – 200 мл; авокадо – 1 шт.; часник – 2 зубчики; пекучий червоний перець; мед квітковий натуральний – 2 ст. ложки; мелені спеції (мускатний горіх, шафран, гвоздика); вино Мартіні біле або Мадера – 3 ст. ложки. Приготування Сухофрукти (без кісточок) запарюємо в
окропі хвилин на 15. Потім воду зливаємо.
Очищену гарбуз нарізаємо шматочками, також і плід авокадо, додаємо часник і доводимо до стану пюре блендером. Вливаємо в цю суміш вершки, вино, мед, приправляємо пекучим червоним перцем та іншими спеціями.
Крупу заливаємо окропом і варимо кашу до середнього загусання, додаємо пропарені сухофрукти і пряний вершковий соус. Накриваємо казан, вимикаємо вогонь і закутуємо казан рушником. До такої каші добре подати гарячий шоколад, какао або мате.