Розсольник – одне з традиційних і популярних страв російської кухні, суп заправного типу з кислувато-солонувато-пряним смаком. Обов'язкові компоненти розсольнику – солоні огірки і огірковий розсіл. Також в цьому супі можуть бути присутніми м'ясо (часто це субпродукти) або риба, крупи, зелень. Для смаку додають спеції, часник, томат-пасту іноді сметану (при поданні). Розсольник – чудовий засіб для мінімізації наслідків похмілля.
Рецепт приготування класичного розсольнику з перловкою і говяжьими нирками
Інгредієнти: яловичі нирки – 300 г (можна готувати з свинячих або баранячих); хрусткі огірки солоні– 3 шт.; розсіл огірковий – 80 мл; свинячий жир перетоплений; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; картопля – 3 шт.; перлова крупа – 3 ст. ложки; коріння (петрушка і селера); спеції (перець горошком, гвоздика, лавровий лист, коріандр, кмин); зелень (кріп, петрушка); часник – 2 зубчики; томат-паста – 2 ст. ложки; сметана для подачі. Приготування Зачищаємо нирки від плівок, залишків судин і жиру зсередини і зовні, ретельно промиваємо. Нарізаємо нирки невеликими шматочками, їх треба замочити в холодній воді на ніч (ну, або хоча б годин на 8), за цей час міняємо воду 3-4 рази. Перлову крупу теж замочуємо, краще в окропі, перед варінням її треба промити.
Розрізаємо солоні огірки уздовж хрест-навхрест, видаляємо кінчики і насіння, далі нарізаємо дрібними довгастими шматочками. Очищений цибулю і моркву дрібно ріжемо.
Сильно розігріваємо жир в сотейнику. Добре промиті, нарізані шматочками нирки, моркву і цибулю обсмажуємо до легкого підрум'янення. Додаємо огірки і вливаємо розсіл. Тушкуємо ще хвилин 15 помішуючи. Вливаємо воду або бульйон (м'ясний або грибний, близько 15 літрів). Закладаємо в сотейник промиту перлову крупу і нарізаний кубиками картоплю.
Варимо 20 хвилин після закипання (пробуємо перловку на готовність). Під кінець процесу додаємо томат-пасту. Даємо настоятися під кришкою хвилин 15. Розливаємо готовий розсольник в порційні тарілки, приправляємо чорним меленим перцем, часником і сметаною, присипаємо рубаною зеленню. Під класичний розсольник добре подати грубий житній хліб та чарку перцівки або інший міцною гіркою настоянки.
Смачний швидкий розсольник з перловкою і куркою – рецепт
Інгредієнти: куряче філе з грудки або з стегон – 400 г; перлова крупа – 3 ст. ложки; картопля – 3 шт.; солоні огірки – 3 шт.; розсіл огірковий – 100 мл; спеції для бульйону мелені; мелені спеції (перець чорний і червоний гострий); гарбуз – 150 г; ріпчаста цибуля – 1 шт.; часник – 2 зубчики; зелень (петрушка, кріп, кінза); жир курячий перетоплений. Приготування Перлову крупу замочуємо в окропі години за 3 безпосередньо до приготування супу. Кілька раз промиваємо її і знову замочуємо окропом (3-4 рази).
Нарізаємо дрібно цибулю, м'ясо – невеликими шматочками, м'якоть гарбуза – соломкою, солоні огірки – довгастими смужками.
У сотейнику на курячому жирі обсмажуємо, помішуючи, цибулю з м'ясом. Всі разом обсмажуємо ще хвилин 5
далі вливаємо розсіл і на малому вогні тушкуємо хвилин 15.
У сотейник заливаємо 15 літра води, закладаємо дрібно нарізану картоплю і промиту перлову крупу. Варимо приблизно 10 хвилин, додаємо гарбуз і солоні огірки. Варимо ще хвилин 8 даємо кілька хвилин настоятися. Розливаємо суп в порціонну супову посуд, присипаємо подрібненою зеленню, приправляємо меленими спеціями, часником і сметаною.
Слідуючи цим же рецептом можна приготувати пісний розсольник з перловкою, для цього просто замініть в рецепті куряче м'ясо на печериці або білі гриби.