Розсольник згадується ще в XV столітті, правда назву було інше - «Кальян». Це назва об'єднує безліч супів з різними пропорціями огіркового розсолу. Розсольників безліч: з куркою, з м'ясом, з рибою. Але ми звикли до більш класичним для нас, які їли з дитинства, їх рецепти вам і представляємо.
Як приготувати суп з огірками і рисом?
Інгредієнти: окорок – 2 шт.; гвоздика – 3 шт.; лаврушка – 1 шт.; цибуля – 2 шт.; морква – 2 шт.; духмяний перець – 4 шт.; часник – 2 зубки; картопля – 4 шт.; масло рослинне – 30 г; огірки солоні – 4 шт.; перець – 1/2 ч. ложки; петрушка – 1 пучок; рис – 120 г; вода – 4 л; сіль. Приготування Вимийте стегенця, очистіть одну цибулину і застроміть прямо в неї бутони гвоздики, почистіть і поріжте великими гуртками одну морквину і складайте все це в каструлю. Туди ж покладіть часник, 2/3 петрушки, залишилися спеції, крім меленого перцю і щіпку солі. Заливайте водою і ставте на піч, хай бульйон вариться 1-1 1/2 години. Потім наріжте невеликими кубиками огірки і обсмажте їх на олії 12-15 хвилин. Поки огірки смажаться потрібно нарізати цибулю і подрібнити на тертці моркву. Їх так само необхідно обсмажити на олії. Картоплю наріжте середніми кубиками так, щоб вона зварилася хвилин за 15-20. Коли приготувався бульйон, вийміть з нього все, що зварилося в каструлі, далі нам знадобиться тільки м'ясо. Його зніміть з кісток, розберіть і повернути в каструлю. Тепер можна кидати картоплю і рис, варіть до готовності картоплі, рис сирим не буде - він обов'язково звариться. За 5 хвилин до фіналу приготування покладіть зажарку і огірки. Не забудьте посолити, поперчити і нарізати петрушку, що залишилася для прикраси.
Рецепт розсольнику з рисом і маринованими огірками точно такий же, тільки мариновані огірки застосовуються, але в такому випадку втрачається весь сенс розсольнику, який і названий за розсолу солоного або бочкового, без кислинки це буде вже інший суп.
Рецепт розсольнику з нирками, солоними огірками і рисом
Інгредієнти: яловичина з кісточкою – 800 г; нирки свинячі – 2 шт.; масло рослинне – 30 г; паста томатна – 2 ст. ложки; огірки солоні – 3 шт.; картопля – 3 шт.; рис – 100 г; морква – 2 шт.; цибуля – 2 шт.; петрушка – 1 пучок; гвоздика – 3 шт.; лаврушка – 1 аркуш; корінь петрушки – 1 шт.; перець горошок – 5 шт.; розсіл огірковий – 50 г; перець запашний – 3 шт.; сіль. Приготування Почати треба з нирок, їх необхідно ретельно вимити, очистити від плівки і жиру. Потім покладіть їх вимочуватися у воду (1 кг нирок на 3 літри води) на чотири години змінивши воду три рази. А бажано на ніч, причому змінивши воду перед сном, вранці й за годину до приготування.
Приступайте до бульйону: м'якоть яловичини отъедините від кістки і порізати великими шматками, потім можна буде порізати ще дрібніше і додавати любителям м'яса порційно в тарілку розсольнику. М'ясо і кістка відправляйте в каструлю, заливайте 3 літрами холодної води і поставте на максимальний вогонь. Один очистіть цибулю, застроміть в нього бутони гвоздики, одну моркву очистіть і розріжте вздовж. При закипання зменшіть вогонь до мінімуму і збирайте пінку, після чого покладіть в нього підготовлені овочі, корінь петрушки, інші спеції. Приблизно через 15-2 години бульйон буде готовий, вийміть м'ясо і процідіть його.
Після того, як нирки вымочились поставте їх отвариваться. Через 5-10 хвилин дістаньте нирки, воду злийте - вона вам вже не знадобиться. Дайте їм охолонути і наріжте невеликими скибочками, після чого покладіть
проваритися в бульйон на 15 хвилин. Цибулю дрібно наріжте, моркву подрібніть на тертці і обсмажте. На завершальному етапі додайте томатну пасту і прожарюйте ще пару хвилин . Огірки потрібно нарізати невеликими кубиками й обсмажити на олії близько 15 хвилин. Картоплю поріжте невеликими скибочками, киньте в киплячий бульйон, а за нею рис (тільки не забудьте його промити). Через п'ятнадцять хвилин додайте зажарку, а ще через п'ять хвилин огірки. Потім проваріть 10 хвилин, соліть, перчіть, додайте за смаком огіркового розсолу, доведіть до кипіння і вимкнути. Петрушку порубаєте і використовуйте для прикраси, порційно.