Рецепт ленінградського розсольнику відрізняється від інших наявністю перловки у своєму складі, втім, якщо ви не хочете строго слідувати рецептом, то перлову крупу можна без проблем замінити рисом, вівсянкою або пшенкой. Також, в класичному рецепті, основою бульйону виступає яловичина, але ви можете замінити куркою або зовсім зварити суп на воді.
Класичний рецепт ленінградського розсольнику
Інгредієнти: яловичина на кістці - 680 г; лист лавра; ріпчаста цибуля - 45 г; перлова крупа - 30 г; морква - 25 г; картопля - 260 г; солоні огірки - 65 г; огірковий розсіл - 80 мл Приготування Ретельно промивши м'ясо, залийте літром води і залиште варитися на півтори години, не забуваючи знімати шум з поверхні. Вийміть м'ясо з готового бульйону і, відокремивши його від кісток, наріжте соломкою. За аналогією з м'ясом подрібніть і цибулю з морквою, а також картоплю і солоні огірки. Спасеруйте моркву і цибулю на краплі рослинного масла, додайте до зажарки огірки і дайте їм розм'якнути. Промийте перлову крупу і відваріть її в бульйоні практично до готовності. Після, додати засмажку і картоплю, покладіть лист лавра. Приготування ленінградського розсольнику завершується відразу ж після того, як картопля стане м'яким.
Розсольник ленінградський – рецепт з нирками
Інгредієнти: бульйон (курячий або мясний) - 28 л; нирки (яловичі) - 890 м; ріпчаста цибуля - 85 м; корінь селери - 65 г; морква - 60 г; солоні огірки - 180 г; картопляні бульби - 390 г; томатна паста - 10 р; жменя перлової крупи. Приготування Перед тим, як приготувати розсольник ленінградський, слід підготувати нирки. Спершу нирки замочують водою години на 3 періодично міняйте рідина на свіжу. Ця нехитра процедура дозволить позбутися від неприємного запаху. Далі нирки обварюють в окропі не більше 5 хвилин, знову зливають воду, нирки промивають, заливають свіжою водою і ставлять на вогонь варитися до готовності. Охолоджені варені нирки
подрібнюємо.
Окремо відварюють ретельно промиту перловку. Пасеруємо шматочки цибулі, селери і моркви разом з томатною пастою, додаємо огірки і припускаємо їх до м'якості.
У бульйон, вируючий на середньому вогні кладемо картоплю і варимо його практично до готовності. Додаємо зажарку, нирки і перловку. Для легкої кислинки можна влити огіркового розсолу за смаком. Прибираємо ленінградський розсольник з перловкою з вогню і залишаємо настоятися 15 хвилин перед сервіруванням.