Судак, запечений в духовці у фользі, і ефектно поданий на красивому блюді з оригінальним декором, порадує гостей і стане фаворитом святкового столу. Ніжне м'ясо цієї риби при запіканні у фользі не тільки зберігає соковитість, а й примножує її допомогою використання додаткових компонентів для маринування і фарширування рибки.
Рецепт приготування судака, запеченого у фользі в духовці
Інгредієнти: судак вагою приблизно 1 кг – 2 шт.; лимон – 2 шт.; морква – 120 г; цибуля ріпчаста – 250 г; сметана – 380 г; рафінована рослинна олія; твердий сир – 230 г; орегано – за смаком; суміш спецій для риби – за смаком; чорний мелений перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Тушки риби позбавляємо від луски, плавників і хвоста, виймаємо нутрощі, гарненько промиваємо й обсушуємо. Робимо на спинці кілька поперечних надрізів і поливаємо кожну тушку з усіх боків і всередині черевця соком одного лимона (один лимон на кожну).
Попередньо очищений ріпчасту цибулю нарізаємо досить великими півкільцями або чверть кільцями і підрум'янюємо їх на рослинному рафінованому маслі протягом трьох-п'яти хвилин. Потім додаємо велику соломку моркви і продовжуємо обсмажувати, помішуючи, ще протягом семи хвилин.
Сметану збиваємо з сіллю, орегано і спеціями для риби і покриваємо рибку отриманою сумішшю з усіх боків і всередині. Наповнюємо тушку судака цибулею і морквою, розміщуємо на аркуші фольги і запечатуємо. Укладаємо рибку на деку і розташовуємо на середньому рівні прогрітій до 185 градусів духовки приблизно на двадцять-двадцять п'ять хвилин. Після закінчення часу розгортаємо фольгу, притрушиваем рибку натертим на тертці твердим сиром і відправляємо для запікання ще на десять-п'ятнадцять хвилин.
Приготування фаршированого судака, запеченого в духовці у фользі
Інгредієнти: судак вагою приблизно 1 кг – 2 шт.; лимон – 2 шт.; яйця – 4 шт.; помідори черрі – 420 г; солодкий болгарський перець – 380 г; рафінована рослинна олія – 35 мл; соєвий соус – 20 мл; свіжа зелень кропу або будь-яка інша на вибір – за смаком; суміш спецій для риби – на смак; чорний мелений перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Приступаючи до приготування фаршированого судака, рибку очищаємо, позбавляє від нутрощів, плавників і хвоста, ретельно промиваємо й обсушуємо. Тепер натираємо тушки з усіх боків і всередині сіллю, сумішшю спецій для риби, чорним меленим перцем, збризкуємо щедро лимонним соком і залишаємо для просочування ароматами і маринування на кілька хвилин.
За цей час відварюємо яйця круто, остуджуємо в крижаній воді, очищаємо і нарізаємо кружальцями. Помідори черрі миємо, обсушуємо від вологи і розрізаємо на половинки, а солодкі болгарські перці позбавляємо від плодоніжки і серцевини з насінням і подрібнюємо соломкою. Половину овочів залишаємо і прикрашаємо ними блюдо для подачі, а решта приправляємо соєвим соусом, змішуємо з подрібненою зеленню кропу і наповнюємо ними черевце риби. При бажанні можна сколоти краю черевця зубочистками або дерев'яними шпажками.
Промазуємо тушки судака зверху рафінованим рослинним маслом, укладаємо на лист фольги і запечатуємо. Укладаємо рибу на деко і розташовуємо на середньому рівні прогрітій духовці. Необхідна температура для приготування такої страви 220 градусів, а час приготування певною мірою залежить від можливостей духовки, але в середньому варіюється від двадцяти до тридцяти хвилин.
Готового фаршированого судака викладаємо на блюдо, прикрашене гілочками свіжої зелені, і листовим салатом і декоруємо залишилися вареними яйцями, половинками помідорів чері і шматочками болгарського перцю.