Судак є дієтичною нежирної рибою, а при запіканні в духовці у фользі він не тільки зберігає всі свої властивості, але і виходить неймовірно ніжним і соковитим на смак.
Кожен із запропонованих нижче рецептів приготування судака у фользі передбачає отримання ідеального результату.
Рецепт приготування судака, запеченого в духовці у фользі
Інгредієнти: ціла тушка судака – 1 шт.; лимон – 1 шт.; свіжі помідори – 250 г; ріпчаста цибуля – 225 г; суміш спецій для риби – за смаком; гірчиця – 15 г; петрушка – 05 пучка; рослинна рафінована олія – 40 мл; перець чорний, свіжозмелену – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Тушку судака очищаємо, позбавляє від зябер, нутрощів, хвоста і плавників, ретельно промиваємо під проточною холодною водою і обсушуємо. Потім робимо на одній стороні кілька поперечних надрізів, натираємо рибину сіллю, перцем і сумішшю спецій для риби і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на десять хвилин.
За цей час лимон моєму добренько, ошпарюємо окропом і нарізаємо часточками. Аналогічно подрібнюємо попередньо вимиті томати. В спинні розрізи рибини вставляємо по одній часточці лимона і помідорів, наповнюємо також трохи цими складовими черевце судака, додавши ще кілька гілочок петрушки.
На аркуші фольги викладаємо подушку для риби, на ній розміщуємо саму рибину, і змащуємо її сумішшю лимонного соку і гірчиці. Покриваємо тушку залишилися кільцями цибулі і гілочками петрушки, запечатуємо фольгу і покласти на деко, встановленому на середньому рівні прогрітій до 200 градусів духовки. Через двадцять п'ять хвилин відвертаємо фольгу і даємо рибці підрум'янитися протягом п'яти-семи хвилин.
Фарширований лимоном і томатами судак, запечений в духовці у фользі, подаємо до столу неодмінно гарячим. Окремо можна подати рис або овочі.
Судак, запечений у фользі цілком з цибулею і сметаною
Інгредієнти: ціла тушка судака – 2 шт.; сметана – 75 г; ріпчаста цибуля – 225 г; рослинна рафінована олія – 40 мл; суміш спецій для риби – на смак; перець чорний, свіжозмелену – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Тушки судака готуємо, як і в попередньому рецепті, натираємо сіллю, перцем і спеціями для риби і
даємо промаринуватися десять-п'ятнадцять хвилин.
За цей час очищаємо цибулю, шаткуємо його півкільцями і підрум'янюємо на сковороді з рафінованою олією. Тушки судака укладаємо у форму для запікання, застелену фольгою, попередньо виклавши половину обсмаженого лучка. Покриваємо рибку залишилися цибулею, зверху прикриваємо фольгою і розташовуємо в прогрітій до 200 градусів духовці на п'ятнадцять хвилин. Потім верхню фольгу знімаємо, рясно змащуємо тушки сметаною, приправивши попередньо її сіллю і меленим перцем, і запікаємо рибку ще такий же час.