Вернуться назад Распечатать

Сьомга у фользі

Сьомга у фользі
Сьомга – смачна і надзвичайно корисна лососева риба. Дуже просто приготувати сьомгу у фользі в духовці, розповімо, як зробити це.
При виборі та купівлі риби слід врахувати наступні моменти:

  • чим свіже риба, тим краще;

  • дика риба краще, ніж вирощена штучно;

  • від покупки норвезького лосося краще відмовитися.


  • У будь-якому випадку, сьомгу можна замінити дикої горбушею.

    Сьомга у фользі в духовці з картоплею – рецепт


    Інгредієнти:

  • картопля – 3 шт. середнього розміру на порцію;

  • сьомга – 1 шт. вагою до 25-3 кг;

  • масло топлене вершкове або оливкове;

  • зелень петрушки, кінзи і зелений цибулька;

  • часник – 4 зубчики;

  • спеції мелені (мускатний горіх тертий, чорний перець, гвоздика, коріандр);

  • вершки – 30 мл;

  • лимон.


  • Приготування
    Картопля варимо в окремій каструлі очищеною або «в мундирі». Дрібний картоплю можна варити цілком.
    Чистимо, потрошимо і промиваємо рибу. Можна запекти її цілком, тоді голову відрізати не обов'язково, треба лише видалити зябра.
    Можна запекти сьомгу у фользі у вигляді філе або окремих стейків, тоді треба зрізати з бочков філе з шкірою. Для зручності можна розрізати кожен з цілісних шматків з бочков на 2-4 шматка.
    Вирізаємо фольгу під розмір кожного запекаемого окремого шматка або під цілісну рибу.
    За допомогою кисті змащуємо рибку маслом. Рідко розкладаємо на фользі гілочки зелені, зверху рибу і загортаємо-запаковуємо. Можна упакувати для надійності другий раз. Запаковану у фольгу сьомгу викладаємо на деко або на решітку і ставимо в заздалегідь розігріту духовку. Оптимальна температура – близько 200 градусів. Якщо риба ціла запікаємо протягом 30-35 хвилин. Філе запікаємо 8-10 хвилин – цього достатньо.
    Якщо риба ціла, викладаємо її на окреме блюдо для сервірування та оформляємо зеленню. З боків робимо досить глибокі прорізи, щоб було зручніше розділяти на порційні шматки.
    Сьомга у фользі

    Якщо запікали філе, викладаємо в порційні тарілки картоплю, а поруч запечену сьомгу, прикрашаємо гілочками зелені.
    Ще до столу треба подати світлий соус , готуємо його з вершків, соку лимона і продавленого часнику з додаванням спецій. Можете розбавити соус невеликою кількістю білого вина або кип'яченої холодної води.
    До цього блюда має сенс подати житній грубий хліб, свіжі огірки, біле або рожеве вино або більш міцні напої, горілку, гіркі або ягідні міцні настоянки, джин, аквавіт.