Самсою називають невеликі пиріжки, часто мають форму трикутника або півмісяця. З-за широкої поширеності в самси Південно-Східної кухні, склад начинки і рецепт приготування тіста варіюється в залежності від кухні різних народів. Нижче ми постараємося розібратися не тільки з рецептом приготування узбецького самси в домашніх умовах, але і з варіантом страви родом з Індії.
Як приготувати самсу будинку?
В рамках узбецького рецепта в якості начинки буде виступати суміш баранини і баранячого жиру з простими спеціями. Традиційно такі узбецькі пиріжки запікаються в тандирі, але так як ми готуємо самсу будинку, альтернативою печі виступить звичайна духовка.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 440 мл; вершкове масло - 105 г; борошно - 610 р. Для начинки:
баранина - 550 г; ріпчаста цибуля - 190 г; жир - 130 г; яйце - 1 шт.; мелений кумін і коріандр - по 1/2 ч. ложки. Приготування Підігрійте молоко з маслом, поки останній повністю не розійдеться. Змішайте борошно з пучкою солі і всипте до теплого молока. Залиште готове тісто повністю охолонути. За цей час глютеновые нитки розслабляться і з тестом буде значно легше працювати.
В ідеалі, баранину, жир і цибулю треба порубати вручну. Порзане м'ясо з цибулею приправити прянощами і хорошою пучкою солі, ретельно перемішайте і збийте яйце. Останнє служить в рецепті для зв'язування начинки і збереження м'ясних соків.
Розкачати тісто, розріжте його на круги і викладіть в центр кожного порцію начинки. Три краю кола зберіть разом в центрі, щоб утворити трикутник. Залиште пиріжки випікатися при 200 градусах 20 хвилин, потім переверніть, зменшіть температуру до 180 градусів і залиште самсу ще на 15 хвилин.
Листкова самса - рецепт приготування в домашніх умовах
Інгредієнти:
упаковка листкового тіста (бездріжджового); ягнятина - 540 г; ріпчаста цибуля - 170 г; картопля - 90 г; мелений кумін - 1 1/2 ч. ложки; яйце - 1 шт. Приготування Перед тим, як приготувати самсу будинку з листкового тіста, залиште пластини готового тіста розморожуватися на посипаній борошном поверхні. Ягнятину дрібно нарубаєте вручну разом з цибулею. Бульби картоплі очистіть і також розділіть на невеликі кубики. Приправте начинку меленим кумином і сіллю, перемішайте.
Розкачайте пласт розмороженого тіста, виріжте з нього кола і викладіть начинку в центр кожного. Защепіть краю кола в центрі так, щоб утворився трикутник. Покрийте поверхню самси збитим яйцем. Випікайте самсу в духовці спочатку при 210 градусах близько 20 хвилин, а потім, перевернувши, ще 15 хвилин, але вже при 180.
Індійська самса будинку своїми руками
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 310 г; вершкове масло - 55 мл; мелений пажитник - 1 ч. ложка; вода - 45 мл Для начинки:
картопляні бульби (великі) - 2 шт.; жменю зеленого горошку; волоські горіхи - 25 г; насіння куміна - 1/2 ч. ложки; пластівці перцю чилі - за смаком. Приготування Дайте маслу розійтися в гарячій воді. Борошно змішайте з меленим гуньбою і пучкою солі. З'єднайте масляну емульсію з борошном і сформуйте щільне тісто. Залиште в теплі на півгодини.
Відваріть картоплю, а очистивши його, пюрируйте, але не до однорідності. Змішайте картопля з зеленим горошком, рубаними горіхами, кумином і чилі.
Тонко розкачайте тісто і наріжте його на кружечки. У центр кожного покладіть порцію картопляної начинки і з'єднайте три краї тіста разом. Готову самсу обсмажте в розігрітому маслі до вираженого золотисто-коричневого відтінку, а потім помістіть на серветки, щоб прибрати надлишки жиру.