Якщо ви вирішите сервірувати запечену цілком птицю на банкетний стіл, то вона неодмінно стане епіцентром загальної уваги гостей. Ароматне гаряче, у вигляді запеченої тушки курки або гусака, легко нагодує натовп з великої кількості гостей і стане практичним доповненням до практично будь-якого гарніру. Далі ми маємо намір розібратися з тим, як запекти гусака в духовці цілком.
Рецепт приготування гусака в духовці цілком
Інгредієнти: Для птиці:
гусак - 27 кг; червоні апельсини - 2-3 шт.; сухе вино (біле) - 75 мл; листя шавлії - 8 шт. Для соусу:
потрухи і шия гусака; морква - 210 г; селера - 2 стебла; ріпчаста цибуля - 75 г; томат - 90 г; часник - 1 зубок; курячий бульйон - 960 мл; біле вино (сухе) - 185 мл; листя шавлії - 8 шт.; борошно - 25 г; яблучний оцет - 35 мл; червоні апельсини - 2-3 шт.; щіпка цукру. Приготування Очищену від потрухів і внутрішнього жиру тушку щедро посоліть і поперчіть всередині. Наповніть порожнину шматочками апельсина і листям шавлії. Зв'яжіть ноги гусака і надріжте шкірку на філе, не дорізуючи до м'яса. Приправте птицю зовні і викладіть на решітку. На дно посуду для запікання налити вино в суміші зі склянкою вина. Надішліть гусака запікати при 190 градусах 45 хвилин, по закінченні часу тушку переверніть і залиште готуватися спиною вгору ще півгодини. Далі поверніть птицю знову грудкою вгору, вичавіть сік залишилися апельсинів і залиште ще на 45 хвилин.
Для соусу обсмажте шию і потрухи до вираженого золотистого відтінку, додайте овочі, разом з томатом і часником. Влийте курячий бульйон з вином, додайте шавлія. Коли рідина дійде до кипіння, почніть всипати борошно. Дайте соусу загуснути, процідіть і поверніть назад на вогонь, вливши оцет, цитрусовий сік і всипати цукор.
Коли приготування гусака цілком у духовці завершиться, дайте птиці постояти 10-15 хвилин, а потім подавайте до столу з соусом.
Гусак в духовці цілком з яблуками
Інгредієнти: гусак - 15-2 кг; вершкове масло - 65 г; розмарин - 2-3 гілочки; часник - 4 зубки; яблука - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 90 г; темне пиво - 550 мл Приготування Очистивши тушку від надлишків жиру, натріть її сіллю зовні і рясно приправте всередині. В ступі розітріть часникові зубки і змішати отримане пюре з нарізаним розмарином. Додайте до ароматної суміші вершкове масло і розподіліть шматочки під шкірою птиці. Залиште птицю в розігрітій до 210 градусів духовці на півтори години, періодично поливаючи тушку пивом і перевертаючи на інший бік, коли спинка підрум'яниться. Коли гусак в духовці цілком буде готовий, подавайте його з гарніром з картоплі, попередньо видаливши яблука і цибулю з порожнини.
Рецепт приготування домашнього гусака в духовці цілком
Інгредієнти: тушка гусака середнього розміру; паприка - 1 1/2 ст. ложки; сіль - 2 ст. ложки; чебрець - 4-5 гілочок; часник - 6-8 шт.; шалот - 95 г; морква - 130 р. Приготування Видаліть шию, потрухи і надлишки жиру з тушки. Змішайте паприку з сіллю і приправте нею порожнину і
шкірку птиці. Наповніть порожнину чебрецем і часником, додайте шматочки моркви, після чого зв'яжіть гомілки разом, а крила зафіксуйте у грудки шпажкою. Розмістіть птицю спиною вгору і запікайте близько години при 180 градусах. По закінченні часу переверніть гусака грудкою вгору і готуйте ще на 45 хвилин, поливаючи тушку витоплюється жиром кожні 20 хвилин. По закінченні часу, перекладіть птицю з решітки на обробну дошку і дайте постояти 15 хвилин. Тільки після цього гусака можна сервірувати на блюді, в компанії звичайного гарнір з картоплі або по сусідству з гранатом, розмарином і хурмою.