В осінній сезон гарбуз знаходить безліч застосувань в нашому меню. На основі гарбуза готують напої, десерти і випічку, її запікають самостійно і в компанії інших овочів, роблять каші та гарніри. Останнім ми вирішили приділити окрему увагу в цьому матеріалі.
Гарнір з гарбуза до м'яса
Кращим гарніром з гарбуза до будь-якого виду м'яса стане пюре. Гарбузове пюре не готують з однієї лише гарбуза, оскільки воно виходить дуже водянистим. Як загусник» частіше використовують картоплю, але заради різноманітності ми вирішили замінити бульби цвітною капустою.
Інгредієнти: невелика головка цвітної капусти; гарбуз - 320 г; листя шавлії - 6-8 шт.; часникові зубки - 3 шт.; вершкове масло - 35 г; молоко - 60-80 мл Приготування Очищену від насіння гарбузову м'якоть розділіть на невеликі шматочки однакового розміру. Покладіть гарбуз у друшляк або решітку для варіння на пару разом із суцвіттями капусти і очищеними зубками часнику. Доведіть овочі на пару до м'якості. Листочки шавлії максимально подрібніть, а краще і зовсім розітріть в ступі з пучкою солі. Отриману ароматну кашку додайте до овочів і пюрируйте їх. Готове пюре змішайте з маслом і молоком, додайте спеції за смаком і знову збийте. Пюре з гарбуза на гарнір готовий, подавати його варто зразу ж після приготування.
Гарнір з гарбуза до курки
Яблука, бобові і гарбуз ідеально підійдуть до білого м'яса. Така суміш стане цікавим ароматним гарніром до страв з птиці і відмінним варіантом для вегетаріанського меню.
Інгредієнти: яблуко - 55 г; червоний цибуля - 40 г; часник - 3 зубки; імбир (тертий) - 1 ст. ложка; овочевий бульйон - 620 мл; сочевиця - 1 ст.; гарбуз (відварна, пюрированная) - 115 г; мелений кумін, коріандр, куркума, чилі - по 1 ч. ложці. Приготування Подрібніть цибулю і спасеруйте його в оливковій олії разом з імбиром і скибочками яблука. Через 15 хвилин додайте сочевицю і залийте її бульйоном. Додайте суміш прянощів, гарбузове пюре і дайте рідини дійти до кипіння. Як тільки вміст каструлі почне вирувати, зменшіть вогонь і варіть все близько 15 хвилин – сочевиця розварюється дуже швидко. Доповнити готовий гарнір можна зеленню кінзи.
Швидкий і смачний рецепт гарнір з гарбуза
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 140 г; картопляні бульби - 230 г; гарбуз - 160 г; насіння гірчиці - 1 ч. ложка; щіпка куркуми; мелений коріандр - 1 ч. ложка. Приготування Надішліть насіння гірчиці на суху сковороду і залиште їх обсмажитися з півхвилини. По закінченні часу, влийте масло і додайте шматочки цибулі. Спассеровав цибулю, посоліть його і всипте залишилися прянощі. Наріжте картопляні бульби на дрібні шматочки і обсмажте протягом пари хвилин. Додайте шматочки гарбуза аналогічної форми і розміру. Доведіть овочі до м'якості, регулярно перемішуючи для рівномірного підрум'янення. Смачний гарнір з гарбуза готовий, перед сервіровкою його можна збризнути лимонним соком.
Як приготувати гарнір з гарбуза в духовці?
Ця сирна запіканка з шматочками гарбуза може стати смачним самостійним блюдом, так і ситним гарніром до будь-якого м'яса. Готується така запіканка елементарно просто.
Інгредієнти: гарбуз - 410 г; ріпчаста цибуля - 110 г; часник - 2 зубки; молоко - 470 мл; сир - 115 г; щіпка мускатного горіха; гарбузове пюре - 60 г; яйця - 3 шт.; яєчні білки - 2 шт.; хліб - 9 скибочок. Приготування Гарбузове шматочки спасеруйте разом з цибулею. Коли гарбуз схопиться рум'янцем, додайте часник і зніміть посуд з вогню. Окремо змішайте молоко, сир, мускат і яйця, включаючи білки. Приправте суміш сіллю. Розділіть хліб на кубики однакового розміру, змішайте з зажаркою з гарбуза і цибулі, а потім залийте сирно-молочною сумішшю. Залиште гарнір в духовці 40 хвилин при 180 градусах.