Відома нам історія вживання сала сягає корінням до стародавнього Риму, вже тоді його солили і вживали в їжу. І в нинішній час в Італії збереглися традиції і культура приготування сала. Велике поширення цей продукт отримав серед нас, слов'ян. Для нас сало - традиційний і цінний харчовий продукт. Його їдять сирим, смаженим, вареним, копченим , солоним. Ми представимо вам два рецепти засолювання сала в розсолі.
Як смачно засолити сало в розсолі?
Інгредієнти: сало – 0.5 кг; сіль – 6 ст. ложок; насіння кропу – 1 ч. ложка; лаврушка – 6 шт.; часник – 5 зубків; духмяний перець – 5 горошин; перець – 10 горошин; вода – 1 л. Приготування Після покупки зовсім свіжого сала, якщо воно ще м'яке, його необхідно покласти в холодильник дня на два, а то й на чотири. До речі, якщо ви купили більше ніж зараз вам потрібно, то помийте, розріжте його на шматки і заморозьте. Нічого страшного не буде, якщо воно потім перед солкой розморозиться при кімнатній температурі, то нічим гірше не стане. Отже, сало готове до засолу, його необхідно ретельно вимити, зіскоблити ножем верхній шар зі всіх сторін. Перевірте шкірку, на ній не повинно бути щетини, якщо ви цього не зробили при покупці. Тепер сало потрібно порізати на шматки, зручні для укладання в розсіл і для нарізання. Любителі часнику можуть нарізати його і нашпигувати сало, так смак часнику буде яскравіше присутні у кінцевому продукті. У каструльку налийте води, засипте сіль, всі спеції і закип'ятіть, нехай покипить пару-трійку хвилин. В цей час подрібніть часник, посипте його сіллю і придушите, коли вимкніть вогонь додайте часникову суміш у каструлю. Тепер розсолу необхідно дати охолонути до кімнатної температури. Після чого покладіть туди сало і поставте під гніт. А через три-чотири дні дістаньте і обсушіть сало. Зберігати його можна в холодильнику, так і в морозильній камері, але бажано не в пакеті, а в пергаментному папері або в алюмінієвій харчової фользі. Це найсмачніше сало в холодному розсолі.
Сало в гарячому розсолі - найсмачніший рецепт
Інгредієнти: сало – 0.5 кг; сіль – 6 ст. ложок; лаврове листя – 4 шт.; часник – 6 зубчиків; духмяний перець – 6 горошин; перець – 7 горошин; цибульна лушпиння ; буряк – 50 г; вода – 1 л. Приготування Вимийте і почистіть сало і шкуру, повторимося, що якщо сало дуже свіже (свиню зарізали сьогодні або вчора) його треба витримати не менше двох днів у холодильнику. Цибульне лушпиння ви завжди безкоштовно можете знайти на ринку, але навіть якщо ви збирали і відкладали будинку при приготуванні інших страв, її обов'язково треба добре вимити холодною водою і не раз. Сало поріжте брусками так, щоб вам було зручно нарізати його перед подачею на стіл і зручно укласти в банку для засолу. Знову ж любителі часнику можуть нашпигувати їм сало перед засоленням. Потім в каструльку налийте води, засипте сіль і поставте на піч. До речі до вибору каструлі підійдіть з розумінням того, що цибулиння її теж офарбить, тому емальовану білого кольору краще не використовувати - дуже довго відмивати. Коли вода закипіла, покладіть туди цибульне лушпиння і

проваріть 10-15 хвилин, перевірте колір, якщо він для вас не дуже насичений покладіть ще лушпиння або нарізану буряк, можна так само промиту шкірку буряків. Почекайте ще 10 хвилин і засинайте спеції, потім через 4-5 хвилин додайте подрібнений часник і через хвилину відключайте. Розсіл повинен охолонути до 40-50 градусів, після його необхідно процідити. Сало укладіть в банку, при бажанні, перекладаючи часниковими пластинками, і залийте розсолом на пару днів.
Це дуже смачний рецепт засолки сала в розсолі, випробувавши який ви не запитаєте, як краще його посолити.