Гусак на святковому столі завжди бажаний гість, тим більше він не дуже складний у приготуванні, тому, як запекти гусака з яблуками в рукаві повинна знати кожна хранителька домашнього вогнища. Хоча, і багато чоловіків із задоволенням готують цю птицю, намагаючись блиснути своїми кулінарними здібностями перед протилежною статтю.
Рецепт запеченого гусака в духовці з яблуками
Це, мабуть, самий улюблений і найбільш звичний нам рецепт приготування гусака, але з маленькими нюансами, які дозволять цій страві «заграти» по-новому.
Інгредієнти: гусак – 1 (3-35 кг); лимон – 1 шт.; мандарин – 1/2 шт.; сіль; перець; чебрець; оливкова (соняшникова) олія – 4 ст. ложки; яблука – 4 шт.; бренді – 2 ст. ложки (за бажанням). Приготування Як завжди почніть з підготовчих процедур: обріжте зайвий жир в районі черевця, добре вимийте птицю, особливо приділіть увагу внутрішньої частини тушки. Після купання необхідно добре обсушити гусака рушниками і відставити його, нехай далі висихає, поки ви будете займатися маринадом. З'єднайте сіль, перець, чебрець та інші улюблені вами пряні трави з оливковою олією, а потім добре натріть цією сумішшю птицю зовні і всередині. Тепер загорніть гусака в плівку і залиште маринуватися в холодильнику на ніч або на 5-6 годин, якщо ви будете готувати в цей же день. Перед відправленням гусака в піч видаліть серцевини у яблук, поріжте яблука на чотири частини, а потім ріжте кожну часточку поперек навпіл. Часточки мандарина теж слід порізати навпіл і покласти в посуд до яблук. Видавіть на фрукти сік половини лимона, і полийте бренді. Тепер щільно, під зав'язку закладайте фрукти в гусака і зашивайте черевце. Видавіть сік другої половини лимона і добре натріть їм тушку. Ось тепер гуску вже можна і потрібно загорнути в рукав і відправити в розігріту до 200 градусів духовку. Через годину температуру потрібно знизити до 180 і запікати ще 15 години. Якщо гусак слабо підрум'янився, дістаньте його, розріжте рукав і поверніть в духовку на 30-40 хвилин, збільшивши температуру до 200 градусів. Ну а якщо він став рум'яним і в рукаві, то просто почекайте ще півгодини. Після вилучення гусака з духовки, його потрібно дістати з рукава, покласти на підігріте блюдо і дати постояти 15 хвилин.
Запечений гусак з яблуками і чорносливом
Інгредієнти: гусак – 1 (35-4 кг); лимон – 1/2 шт.; апельсин – 1/2 шт.; рослинна олія; гірчиця – 1 ст. ложка; сіль; перець; коріандр; яблука кислі – 4 шт.; чорнослив – 150 р. Приготування Підготовка гусака принципово не відрізняється від попереднього рецепта. Все ті ж самі дії з підготовки тушки, за одним винятком: після просушування необхідно зробити надрізи на шкірі гусака, але, не розрізаючи шкіру до м'яса. Для маринаду з'єднайте масло, сіль, коріандр (інші улюблені спеції), перець, гірчицю, сік 1/2 апельсина і сік 1/2 лимона і натріть птицю зовні. Тушку зсередини натерти тільки сіллю. Загорніть гусака в плівку і відправте на маринування в холодильник годин на п'ять,

а можна і на ніч. Чорнослив залийте теплою водою, дайте постояти, після поріжте навпіл, але можна і дрібніше. Яблука почистіть, видаліть серцевину і наріжте великими кубиками. Нафаршируйте птицю і зашейте черевце, після чого необхідно її загорнути в подвійний шар фольги. Щоб ніжки не прорвали фольгу, попередньо оберніть їх краю ще двома шарами. Все, надсилайте птицю в розігріту до 200 градусів піч на 15 години. Через 15 години зменшіть температуру до 180 і готуйте ще 1 годину. Після години відкрийте фольгу, зменшіть температуру до 200 і подрумянивайте птицю до золотистого кольору.