Вернуться назад Распечатать

Смачний рис на гарнір

Смачний рис на гарнір
Рис – одна з найдавніших і найбільш поширених у світі злакових агрикультур. Вирощувати рис люди почали приблизно 9000 років тому.
Систематичне вживання в їжу рису благотворно впливає на загальний стан організму, що він виводить з організму токсини, покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, судинної і нервової систем.
Можна виділити білий шліфований, нешліфований, пропарений, бурий, червоний, круглозерний, середньозерний і довгозерний. Корисність різних видів неоднакова. Продукт з торговим назвою «чорний рис» – це взагалі не рис, хоча теж корисна культура.
У будь-якому випадку, ми можемо готувати смачні страви з рисом або готувати улюблену крупу на гарнір окремо.
Розповімо, як приготувати смачний рис на гарнір, і який вид крупи вибрати до різних страв.
Основна загальна ідея приготування смачного рису на гарнір виглядає так: його промивають і проварюють, іноді ще раз промивають. В альтернативному варіанті крупу спочатку обсмажують в жирах, потім додають воду (іноді й інші рідкі продукти) і проварюють. Час для приготування крупи різних сортів по-різному, зазвичай рис проварюється від 8 до 20 хвилин.

Як смачно приготувати рис на гарнір до курки – рецепт


В залежності від того, як приготована курка, вибираємо рис. Для тушкованої курки каррі або смаженої курки з овочами в тайському стилі найбільш підійдуть рис жасминовий або басматі. Гарні також шліфований довгозернистий і червоний рис – це взагалі окрема пісня, він суперполезен. Для тушкованої курки в грибному або світлому соусі, а також для запеченої або смаженої підійдуть будь-які сорти, бажано все ж ті, які не надто розварюються і злипаються (для риби).
Інгредієнти:

  • рис – 2 склянки ємністю 250 мл;

  • вода – 6 склянок або більше.


  • Приготування
    Рис відміряємо склянкою в нетесную робочу миску, кілька раз промиваємо холодною водою, при цьому активно перемішуючи. Заливаємо рис окропом на 3-5 хвилин, ще кілька раз промиваємо холодною проточною водою, зливаємо її, після чого можна відкинути крупу на сито.
    В каструлі, казані або сотейнику заливаємо промиту крупу зазначеною кількістю води, доводимо до кипіння і проварюємо до потрібного ступеня (пробуємо на смак). В процесі проварювання ні в якому разі не перемішуємо рис, якщо не хочете, щоб він розварився та злипнувся. По часу: білий шліфований – 8 хвилин, нешліфований золотистий – 12-16 хвилин, червоний – до 20 хвилин, іноді трохи більше.
    Коли, на вашу думку, рисинків розварилися до потрібної міри, накриваємо ємність кришкою так, щоб утворилася невелика щілина, буквально кілька міліметрів, щільно прихоплюємо каструлю обома руками за ручки з допомогою рушники і обережно зливаємо воду. Можна залити кип'яченою водою (тобто, промити) і злити її.
    Промивати можна і за допомогою сита, це значно зручніше.
    Ну, ось розсипчастий рис на гарнір готовий, відразу викладаємо його на сервірувальний посуд, поруч чи зверху – приготовану курку і подаємо до столу. Якщо після цього у вас залишилося деяку кількість готового рису доцільно додати в нього трохи олії і перемішати, щоб уникнути злипання.

    Смачний рис на гарнір до риби

    Смачний рис на гарнір

    До риби підійдуть будь-які сорти рису, але найкраще білий быстроразвариавающийся і злегка слипающийся.
    Інгредієнти:

  • рис білий – 2 склянки;

  • вода – 6 склянок.


  • Приготування
    Добре промитий в холодній воді рис проварюємо протягом 8-10 хвилин після закипання. Зайву воду зливаємо, можна промити. Рис красиво викладаємо на тарілку через спеціальну наскрізну форму (кільце або іншу). Поруч викладаємо рибу, все поливаємо соусом.