Тонкий лаваш – не тільки чудовий чистий бездріжджовий хліб, але ще й прекрасний матеріал для завертання різних начинок. Так дуже просто й легко готувати: склав начинку, загорнув у лист лаваша порцію – виходять вироби схожі на млинці, або шаурму – швидко, просто і смачно. Готувати такі страви може навіть самий ледачий і невдалий кулінар.
Розповімо, як готувати начинку для закуски з лаваша з крабовими паличками.
Коли вибираємо крабові палички, перевіряємо термін придатності, зрозуміло, краще купувати цей продукт у пачках, а не на вагу. Лаваш теж повинен бути свіжим.
Рецепт рулету з лаваша з крабовими паличками, корейською морквою, огірком і плавленим сиром
Інгредієнти: лаваш тонкий; крабові палички (сурімі) – 2 пачки; корейська морква готова – 300 г; огірки свіжі або солоні – 2-3 шт.; сир плавлений або звичайний твердий (все одно розплавиться) – 300 г; зелень (петрушка, кріп, кінза, зелена цибулька); майонез – 1 пачка (необов'язковий компонент); шматочок сала або масла для змащування форми або дека. Приготування Витягаємо кожну крабову паличку з пластикової оболонки і розрізаємо вздовж на 2 частини. Можна, звичайно ж, закладати в рулетик цілі палички.
У огірків відрізаємо кінчики і розрізаємо вздовж хрест-навхрест. Сир (якщо твердий), тремо на тертці.
Вирізаємо з лаваша листи потрібного розміру.
Якщо сир плавлений рідкий типу «Віола» або «Янтар», рясно намазуємо їм підкладку з лаваша. Якщо сир твердий тертий, спочатку змастимо підкладку майонезом, потім посипаємо рівномірно.
Зверху викладаємо 2 половинки паличок сурімі уздовж (одна за одною) або дві нерозрізаних. Або з двох сторін по 2 половинки. Можна робити і більш дрібні рулетики, тоді кладемо вздовж одну паличку або 2 половинки з двох сторін.
Збоку або в середину між половинками паличок викладаємо корейську моркву, скибочки огірків, гілочки зелені, по одному пір'їнці зеленого лука.
Можна видавити смужку майонезу з пачки. Можна і сиром ще присипати.
Щільно звертаємо рулетик, краю з боків можна підігнути як при загвинчуванні млинців або шаурми.
Далі готуємо в сковороді, форму або на деко. Змащуємо поверхню злегка підігрітою форми салом або олією. Рулетики викладаємо. Запікаємо в заздалегідь розігрітій духовій шафі протягом 15-20 хвилин. Зручно також готувати в сковороді під кришкою на конфорці. Якщо сир плавлений рулетики можна взагалі не запікати.
До речі, рулетики з лаваша дуже зручно приготувати заздалегідь і взяти з собою на пікнік – чудова закуска під світле пиво. Якщо краї рулетикам не підгинали, перед викладанням на блюдо їх можна нарізати поперек.