Страви з коропа на нашому столі, як, втім, і в меню багатьох інших народів цілком традиційні.
До свят добре запекти рибу в духовці у фользі, розповімо, як це зробити.
Йдемо на базар і вибираємо свіжого коропа (краще живого) з блискучою дзеркальною лускою, яскраво-рожевими зябрами і ясними очима. Оптимальний розмір риби такою, щоб поміщатися в конкретну духовку на деко по діагоналі.
Рецепт запеченого коропа в духовці у фользі
Інгредієнти: короп – 1 шт.; лимон – 1 шт.; зелень свіжа (петрушка, кінза) – великий пучок; сіль; перець мелений чорний; для соусу часник; топлене масло. Приготування Карпа очистити від луски, нутрощів і зябра видаляємо. Промиваємо рибу проточною холодною водою, обсушуємо чистими серветками всередині і зовні. Ножем робимо на бочках нечасті і не надто глибокі косі паралельні надрізи. Трохи збризкуємо карпа соком лимона і натираємо сумішшю перцю з сіллю. Даємо рибці полежати півгодини, ще раз обсушуємо серветками і змащуємо з зовнішньої сторони топленим маслом (за допомогою пензля). У черевце риби поміщаємо зелень і часточки лимона.
Розігріваємо духовку хвилин за 15 заздалегідь, оптимальна температура – близько 180 градусів.
По шматку фольги потрібного розміру розкладаємо рідко і рівномірно гілочки зелені. Зверху кладемо коропа і загортаємо. Для надійності повторюємо, тобто, запаковуємо в другий шматок фольги. Пакет з коропом на решітці або на деку відправляємо в духовку.
Скільки хвилин (тобто, як довго) запікати коропа у фользі в духовці?
Риба буде готова протягом 30-50 хвилин (залежить від розміру).
Перед розгортанням даємо рибці «відпочити» хвилин 15. До карпу подаємо соус (продавлений часник + кип'ячена вода і трохи лимонного соку) або рибного бульйону . В якості гарніру більше всього підійде відварну картоплю . До карпу, приготовленого таким чином можна подати столове вино, краще світле, але можна і червоне.
Короп у сметані, запечена у фользі з овочами
Інгредієнти: короп – 1 шт. вагою близько 2 кг; печериці – 200 г; картопля нерозсипчастий – 8 шт. довгастої форми середнього розміру; морква – 1 шт.; сметана – 150 мл; часник – 4 зубчики; зелень; лимон; чорний перець мелений; масло топлене. Приготування Очищаємо коропа від луски, видаляємо нутрощі і зябра. Робимо нечасті бічні надрізи, можна хрест-навхрест. Трохи скроплюємо соком лимона і присипаємо сумішшю солі і чорного перцю. Нехай рибка полежить.
Очищену картоплю, моркву і гриби нарізаємо плоскими шматочками зручними для запікання і їжі, кладемо все в каструльку з мінімальною кількістю води і проварюємо протягом 12-15 хвилин після закипання. Акуратно витягаємо все зварене шумівкою і покласти в сито. Відвар не виливаємо, знадобиться ще.
Шматок фольги потрібного розміру (а краще 2 – один на інший) за допомогою кисті змащуємо розтопленим маслом. Зверху упереміж акуратно викладаємо картоплю, моркву і гриби, а на них – коропа, тільки спочатку треба буде обсушити його чистою серветкою і теж змастити олією. У черевце помістимо кілька гілочок зелені.
Запікаємо карпа з овочами протягом 30-40 хвилин. Розгортаємо фольгу, поливаємо коропа з овочами сметаною приправлений чорним меленим перцем і продавлений часником. Можна ще посипати тертим сиром. Повертаємо деко в розігріту вимкнену духовку у відкритому вигляді ще хвилин 5-8. Подаємо із зеленню і гарячим картопляно-грибним відваром.
Можна запікати коропа на овочах у овальної керамічній формі відповідного розміру з відносно високим бортиком, а фольгу використовувати для запаковывания, буде цілком зручно. До цієї страви добре подати ягідні або гіркі міцні настоянки.