Вернуться назад Распечатать

Кебаб – рецепт

Кебаб – рецепт
Практично у кожного народу існує своя версія кебаба, у нас автентичними прийнято вважати донер і люля: перший готується шматками на вертикальному грилі, а другий ліпиться з фаршу ковбаскою і підрум'янюється в такому вигляді. В обох випадках виходить просте і ситне блюдо, яке зручно готувати на відкритому повітрі і брати з собою. Рецепти наших версій кебаба читайте нижче.

Люля-кебаб - рецепт в духовці


При відсутності можливості приготувати кебаб на мангалі, ви можете зробити його в духовій шафі. Зрозуміло, дивовижного запаху вугілля в духовці не добитися, але м'ясо все одно залишиться соковитим і смачним.
Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля - 165 г;

  • яловичина - 790 г;

  • баранина - 230 г;

  • жменя зелені кінзи і петрушки;

  • кумин, паприка - 1/2 ч. ложки.


  • Приготування
    Для традиційного люля м'ясо подрібнюють вручну з допомогою сокирок або ножів, але якщо часу на цю нехитру процедуру немає, то просто пропустіть яловичину з бараниною через м'ясорубку. Отриманий фарш щедро посоліть, додайте свіжозмеленого перцю, куміна і паприку. Доповніть м'ясо ароматною зеленню і подрібненим цибулею. Тепер відбийте фарш про робочу поверхню пару хвилин і залиште на холоді приблизно на годину. Сформуйте кебаби і розкладіть їх на деку. Запікайте люля при 200 градусах 15-25 хвилин (виходячи з розміру).

    Рецепт люля-кебаба на мангалі на шампурах


    У приготуванні люля на шампурах головне, щоб фарш з цих самих шампурів не звалився прямо на вугілля. Уникнути цього допоможе добре нарубленное м'ясо, яке, після змішування з іншими складовими, слід відбити і охолодити.
    Інгредієнти:

  • яловичина - 530 г;

  • часникові зубки - 3 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 95 г;

  • мелений коріандр, кумін - по 1 ч. ложці;

  • щіпка гострого перцю;

  • жменя листя м'яти.


  • Приготування
    Якщо є можливість, то нарубайте м'ясо вручну, інакше подрібніть шматок з допомогою м'ясорубки. Подрібніть цибулю і з'єднайте його з пюрированным часником. Додайте суміш до фаршу і всипте спеції. Доповніть м'ясний фарш подрібненої м'ятою, пучкою солі і добре все перемішайте. Відбийте отриману суміш про робочу поверхню не менше 10 разів або поки фарш не стане в'язким і липковатым, після, залиште його в холоді на 3-5 годин. З готового фаршу сформуйте кебаби і обсмажуйте їх на вугіллі до готовності.

    Люля-кебаб - рецепт на сковороді


    Інгредієнти:
    Для кебаба:

  • яловичина (м'якоть з мінімумом жиру) - 12 кг;

  • ріпчаста цибуля - 65 г;

  • часник - 3-4 зубки;

  • жменя петрушки і м'яти;

  • паприка - 2 ст. ложки;

  • кумин - 2 ч. ложки;

  • по щіпці кориці і анісу;

  • червоний перець - за смаком.


  • Для соусу:

  • сметана - 235 мл;

  • лимонний сік - 15 мл;

  • щіпка паприки;

  • часник - 2 зубки.


  • Приготування
    Подрібнивши яловичу м'якоть, ретельно відбийте її, а потім змішайте з нарізаною зеленню і прянощами. Залиште фарш на пару годин в прохолоді.
    Залийте шпажки водою і залиште на півгодини. Обсушіть шпажки і надіньте на них порції фаршу. Сформуйте кебаби в ковбаски, після чого обсмажте на середньому вогні з краплею олії до готовності.
    Рецепт соусу для люля-кебаба і того простіше: змішайте всі складові разом і готово.

    Донер-кебаб – рецепт


    Інгредієнти:

  • свинина - 12 кг;

  • часник - 3 зубки;

  • винний оцет - 45 мл;

  • орегано, чебрець, паприка - по 1 ст. ложці;

  • щіпка меленого куміна;
  • Кебаб – рецепт

  • ріпчаста цибуля - 85 м;

  • мед - 10 мл;

  • гострий перець - за смаком.


  • Приготування
    Свинину наріжте максимально тонко і змішайте м'ясо з прянощами, пюрированным часником, оцтом, медом і цибульними кільцями. Поставте свинину під прес від 2 годин до однієї доби. По закінченні часу обсмажуйте м'ясо порціями на розпеченій сковороді. Подавайте в піті або лаваші, в компанії сметанного соусу і овочів.