Практично у кожного народу існує своя версія кебаба, у нас автентичними прийнято вважати донер і люля: перший готується шматками на вертикальному грилі, а другий ліпиться з фаршу ковбаскою і підрум'янюється в такому вигляді. В обох випадках виходить просте і ситне блюдо, яке зручно готувати на відкритому повітрі і брати з собою. Рецепти наших версій кебаба читайте нижче.
Люля-кебаб - рецепт в духовці
При відсутності можливості приготувати кебаб на мангалі, ви можете зробити його в духовій шафі. Зрозуміло, дивовижного запаху вугілля в духовці не добитися, але м'ясо все одно залишиться соковитим і смачним.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 165 г; яловичина - 790 г; баранина - 230 г; жменя зелені кінзи і петрушки; кумин, паприка - 1/2 ч. ложки. Приготування Для традиційного люля м'ясо подрібнюють вручну з допомогою сокирок або ножів, але якщо часу на цю нехитру процедуру немає, то просто пропустіть яловичину з бараниною через м'ясорубку. Отриманий фарш щедро посоліть, додайте свіжозмеленого перцю, куміна і паприку. Доповніть м'ясо ароматною зеленню і подрібненим цибулею. Тепер відбийте фарш про робочу поверхню пару хвилин і залиште на холоді приблизно на годину. Сформуйте кебаби і розкладіть їх на деку. Запікайте люля при 200 градусах 15-25 хвилин (виходячи з розміру).
Рецепт люля-кебаба на мангалі на шампурах
У приготуванні люля на шампурах головне, щоб фарш з цих самих шампурів не звалився прямо на вугілля. Уникнути цього допоможе добре нарубленное м'ясо, яке, після змішування з іншими складовими, слід відбити і охолодити.
Інгредієнти: яловичина - 530 г; часникові зубки - 3 шт.; ріпчаста цибуля - 95 г; мелений коріандр, кумін - по 1 ч. ложці; щіпка гострого перцю; жменя листя м'яти. Приготування Якщо є можливість, то нарубайте м'ясо вручну, інакше подрібніть шматок з допомогою м'ясорубки. Подрібніть цибулю і з'єднайте його з пюрированным часником. Додайте суміш до фаршу і всипте спеції. Доповніть м'ясний фарш подрібненої м'ятою, пучкою солі і добре все перемішайте. Відбийте отриману суміш про робочу поверхню не менше 10 разів або поки фарш не стане в'язким і липковатым, після, залиште його в холоді на 3-5 годин. З готового фаршу сформуйте кебаби і обсмажуйте їх на вугіллі до готовності.
Люля-кебаб - рецепт на сковороді
Інгредієнти: Для кебаба:
яловичина (м'якоть з мінімумом жиру) - 12 кг; ріпчаста цибуля - 65 г; часник - 3-4 зубки; жменя петрушки і м'яти; паприка - 2 ст. ложки; кумин - 2 ч. ложки; по щіпці кориці і анісу; червоний перець - за смаком. Для соусу:
сметана - 235 мл; лимонний сік - 15 мл; щіпка паприки; часник - 2 зубки. Приготування Подрібнивши яловичу м'якоть, ретельно відбийте її, а потім змішайте з нарізаною зеленню і прянощами. Залиште фарш на пару годин в прохолоді.
Залийте шпажки водою і залиште на півгодини. Обсушіть шпажки і надіньте на них порції фаршу. Сформуйте кебаби в ковбаски, після чого обсмажте на середньому вогні з краплею олії до готовності.
Рецепт соусу для люля-кебаба і того простіше: змішайте всі складові разом і готово.
Донер-кебаб – рецепт
Інгредієнти: свинина - 12 кг; часник - 3 зубки; винний оцет - 45 мл; орегано, чебрець, паприка - по 1 ст. ложці; щіпка меленого куміна; ріпчаста цибуля - 85 м; мед - 10 мл; гострий перець - за смаком. Приготування Свинину наріжте максимально тонко і змішайте м'ясо з прянощами, пюрированным часником, оцтом, медом і цибульними кільцями. Поставте свинину під прес від 2 годин до однієї доби. По закінченні часу обсмажуйте м'ясо порціями на розпеченій сковороді. Подавайте в піті або лаваші, в компанії сметанного соусу і овочів.