Головна особливість зрізу грудинки полягає в тому, що в ньому знаходиться велика кількість жиру. Жир, в ході приготування, можна практично повністю витопити, а можна залишити тонкої і тане в роті прошарком. Обидва ці варіанти легко досяжні, якщо готувати грудинку, запечену в духовці у фользі, ніж ми і вирішили зайнятися в рецептах далі.
Грудинка, запечена в духовці у фользі
Ще одна умова правильно приготовленої грудинки – хрустка скоринка. Так як свинину покриває досить товстий шар шкіри, внаслідок неправильного запікання він може просто стати гумовим. Уникнути цього можливо, дотримуючись технології описаної в цьому матеріалі.
Інгредієнти: Для засолювання:
свиняча грудинка - 12 кг; тростинний цукор - 45 г; сіль - 45 р. Для соусу:
соєвий соус - 55 мл; мед - 15 мл; гострий соус - 15 мл; кунжутна олія - 5 мл Приготування Перед тим, як приготувати грудинку в духовці у фользі, тростинний цукор з'єднайте з сіллю і натріть отриманою сумішшю м'ясо. Оберніть м'ясо листом плівки і залиште в холодильнику на всю ніч. Ця нехитра процедура дозволить не тільки ідеально просолити м'ясо, але і прибрати з нього зайву вологу, забезпечуючи ту саму хрустку скоринку. Коли час засолювання підійде до кінця, промийте і обсушіть грудинку. Якщо шкіра на шматку виглядає толстой – надріжте її по всій поверхні. Покладіть шматок на решітку, розміщену над листом і накрийте фольгою. Запікайте півтори години при 180 градусах.
З'єднайте складові для соусу і уварите їх на середньому вогні до загусання. Змастіть соусом поверхню м'яса і поверніть його в духовку, але вже при 220 градусах. Запікайте грудинку ще 25 хвилин, перевертаючи і повторно промазуючи соусом в середині приготування.
Яловича грудинка, запечена в духовці у фользі – рецепт
Запікати в духовці можна не тільки свинячу, але і яловичу грудинку. Остання позбавлена жиру і товстої шкіри, а тому готується абсолютно бесхлопотно і досить швидко.
Інгредієнти: яловича грудинка - 720 г; темне пиво - 355 мл; вустерширський соус - 15 мл; сушена цибуля, паприка - 1 ч. ложці; вершкове масло - 15 р. Приготування Як і свинину, яловичину краще спершу замаринувати, правда не з метою виведення зайвої вологи, а просто для посилення смаку. Для маринаду з'єднайте темне пиво з вустером, додайте сушену цибулю з паприкою і розтоплене масло. Спробуйте і посоліть маринад на свій розсуд. Опустіть грудинку в суміш на 12 годин. Готове м'ясо обсушіть і швидко обсмажте на сковороді, щоб підрум'янити. Після, оберніть шматок фольгою і запікайте при 200 градусах півтори години.
Свиняча грудинка в духовці у фользі
Повертаючись до свинячої грудинці, пропонуємо вам ще один рецепт, для шматка з не надто високим вмістом жиру. Щоб м'ясо вийшло добре пропеченим, а залишився жир – м'яким, ми будемо готувати грудинку в два
етапи при різних температурах, а в самому кінці знімемо фольгу і залишаємо м'ясо підрум'яниться в глазурі з кленового сиропу.
Інгредієнти: свинячі реберця - 23 кг; кленовий сироп - 45 мл; соєвий соус - 45 мл Приготування Щедро натріть м'ясо сумішшю солі і перцю, оберніть плівкою і залиште на ніч. На наступний день змахніть залишки спецій з поверхні шматка, оберніть грудинку фольгою і залиште в духовці. Скільки запікати грудинку у фользі в духовці визначається її вагою, наш шматок достатньо залишити на півтори години при 150 градусах. Підніміть температуру до 200 градусів і залиште м'ясо ще на годину. В кінці приготування зніміть фольгу, змастіть поверхню грудинки сумішшю сиропу і сої, а потім залиште підрум'янитися.