Пропонуємо варіанти приготування прекрасною закуски в лаваші з начинкою на святковий стіл. Таке страва, незважаючи на простоту виконання, дуже ефектно і оригінально виглядає, а його відмінний смак сподобається навіть привередам.
Закуска-рулет з лаваша з крабовими паличками
Інгредієнти: лаваш вірменський – 3 аркуша; крабові палички – 220 г; твердий сир – 280 м; часник – 1-2 зубчики; яйця – 3 шт.; свіжа зелень – 1 невеликий пучок; майонез – 120 г або по смаку; листя салату. Приготування Відварені круто і очищені яйця пропускаємо через тертку і змішуємо з дрібненько нарубаної свіжої зеленню. Перетираємо через тертку також твердий сир, додаємо очищені і видавлені через прес зубці часнику і перемішуємо. Крабовим паличкам даємо відтанути, і розгортаємо їх повністю.
Розстилаємо на столі перший лист лаваша, промазуємо його майонезом і розкладаємо по всій поверхні розгорнуті крабові палички. Вкриваємо наступним листом лаваша, присмачую майонезом і його, і розподіляємо начинку із сиру та часнику. Викладаємо третій лаваш, промазуємо майонезом, викладаємо наповнювач з яйцями і зеленню і формуємо рулет. Обертаємо його харчовою плівкою і визначаємо в холодильник приблизно на годину для просочування.
Перед подачею розрізаємо рулет на брусочки, викладаємо їх на блюдо, яке можна попередньо вистелити салатним листом, і можемо подавати.
Закуска з лаваша з копченою сьомгою
Інгредієнти: лаваш вірменський – 1 шт.; сьомга копчена – 320 г; плавлений пастоподібний сир – 150-200 г; свіжа зелень кропу (за бажанням) – за смаком; листя салату. Приготування Вірменський лаваш розгортаємо на рівній поверхні. Намазуємо його по всьому периметру плавленим сиром. Притрушиваем за бажанням зверху дрібненько нарубаною зеленню кропу і зверху розкладаємо тонкі скибочки копченої сьомги. Звертаємо лаваш з начинкою рулетом, обертаємо плівкою і розміщуємо на полиці холодильника на півтори години для просочування. Потім розрізаємо рулет на фрагменти шириною приблизно два сантиметри, викладаємо на блюдо, застелене салатним листом, і можемо подавати.
Гаряча закуска з лаваша з сиром і зеленню
Інгредієнти: лаваш вірменський – 1 шт.; твердий сир – 220 г; свіжа зелень – за смаком; рослинне масло. Приготування Для приготування гарячої закуски розрізаємо лаваш на смуги шириною приблизно десять-п'ятнадцять сантиметрів. Перетертий через тертці твердий сир змішуємо з дрібненько нарубаної свіжої зеленню. Розкладаємо начинку на смугах з лаваша і акуратно скручуємо їх рулетами. Викладаємо їх по черзі на прогріту з невеликою кількістю рафінованої олії сковороду і витримуємо з двох сторін на помірному вогні до зарум'янювання. За цей час сир всередині повинен розплавитися.
Подаємо таку закуску неодмінно гарячої.
Закуска з лаваша з грибами
Інгредієнти: лаваш вірменський – 2 аркуша; гриби заморожені або свіжі – 250 г; ріпчаста цибуля – 100 г; твердий сир – 75 г; яйця – 3 шт.; свіжа зелень кропу і петрушки – за смаком; майонез – 120 г; сіль – щіпка; рафінована олія. Приготування Грибочки при необхідності розморожуємо, промиваємо, даємо стекти, і подрібнюємо довільними шматочками. Очищаємо і шаткуємо дрібненько ріпчасту цибулю і пасеруємо його на рафінованій олії в сковороді протягом п'яти хвилин. Потім закладаємо грибочки і смажимо, помішуючи, ще хвилин десять. В кінці смаження вміст сковороди
підсолюємо.
Одночасно відварюємо круто і очищаємо яйця, а потім натираємо їх на крупній тертці. Дрібненько свіжу зелень рубаємо і змішуємо з яєчною масою.
Перший лист лаваша промазуємо майонезом і розподіляємо зверху яйця з зеленню. Накриваємо другим лавашем, і його присмачую майонезом і розкладаємо грибну піджарку. Притрушиваем блюдо зверху дрібненько натертим твердим сиром і акуратно згортаємо в тугий рулет. Загортаємо його в плівку і прибираємо в холодильник приблизно на дві години.
Перед подачею розрізаємо рулет на фрагменти і викладаємо на блюдо.