Пропонуємо рецепти приготування риби під шубою. Такі страви ефектно доповнять будь-який святковий стіл і внесуть свою частку вишуканості і яскравого смаку в різноманітну палітру урочистого меню.
Рецепт салату «Червона риба під шубою»
Інгредієнти: слабосолене філе червоної риби – 420 г; буряк столовий – 175 г; морква – 175 г; бульби картоплі – 250 г; огірки свіжі – 175 г; салатний цибуля – 100 г; пір'я зеленої цибулі – 3 шт.; майонез ; сіль. Приготування Як і при приготуванні традиційної шуби, перше, що нам треба зробити - це відварити заздалегідь вимитий буряк і картоплю з морквою. По готовності даємо овочам охолонути, і позбавляє їх від шкурок.
Тепер займемося подрібненням необхідних компонентів. Нарізаємо невеликими кубиками слабосолене філе червоної риби, залишивши небагато для прикраси верху і нарізавши великими скибочками або пластинами, а відварені овочі і огірок пропускаємо через крупну тертку. Ідеальним варіантом буде використання для цієї мети насадки для корейської моркви. Овочеві скибочки виходять дрібні, але і в кашу не перетворюються. Також чистимо і шаткуємо дрібними кубиками або тоненькими півкільцями ріпчасту цибулю, а зелену цибулю нарізаємо дрібними косими пір'їнками.
Тепер збираємо салат. На дно салатника укладаємо шматочки червоної рибки, зверху розподіляємо віджатий від зайвого соку огірочок, потім картоплю і покриваємо щедрим шаром майонезу. Далі розподіляємо ріпчасту цибулю, слідом моркву і завершуємо буряком. Ще раз щедро промазуємо салат майонезом і прикрашаємо шматочками риби, пір'ям зеленого лука і гілочками свіжої зелені. В урочистому варіанті салату можна прикрасити його червоною ікрою.
При бажанні можна зібрати салат в глибокий салатник шарами навпаки, а потім перевернути його на блюдо. Така подача буде більш ефектною.
Риба, запечена під шубою в духовці
Інгредієнти: будь-яке рибне філе – 950 г; морква – 150-200 г; помідори свіжі – 250-300 г; ріпчаста цибуля – 200 г; твердий сир – 200 г; чабер – за смаком; мелений чорний перець – за смаком; майонез; рослинна рафінована олія; сіль. Приготування Рибне філе при необхідності розморожуємо і витираємо від вологи паперовим рушником. Присмачую також його сіллю, меленим чорним перцем, чабером, поливаємо майонезом, добре перемішуємо і викладаємо на попередньо промаслений лист.
Чистимо і шаткуємо цибулю викладаємо на сковороду з рослинним маслом і даємо підрум'янитися. Потім додаємо попередньо очищену і пропущену через тертку моркву, обсмажуємо овочі до м'якості і розподіляємо поверх риби. Свіжі помідори миємо, нарізаємо кружальцями, укладаємо на моркву з цибулею і трохи підсолюємо. Притрушиваем блюдо зверху перетертим на тертці сиром і визначаємо в прогріту до 200 градусів духовку до бажаної рум'яності.
Червона риба під шубою рулетом
Інгредієнти: слабосолене філе червоної риби – 850 г; відварена столовий буряк – 320 г; відварена морква – 250 г; відварені бульби картоплі – 450 г; відварені круто яйця – 2 шт.; салатний цибуля – 150 г; листочки петрушки для прикраси; майонез; сіль. Приготування Очищаємо відварені й охолоджені овочі, пропускаємо через дрібну тертку і складаємо в окремі миски. Морквяну, а потім і бурякову м'якоть попередньо віджимаємо від зайвого соку, скориставшись складеним вчетверо марлевим відрізу. Також чистимо і перетираємо яйця, а салатний цибулю і філе риби шаткуємо дрібненькими кубиками.
На стіл кладемо довгий шматок харчової плівки і розподіляємо на ній першим шаром бурякову масу, намазуючи потроху ложкою і розрівнюючи. Потім прикривають зверху другим листом плівки і утрамбовуємо гарненько. Прибираємо плівку, другим шаром розподіляємо моркву, трохи зменшуючи розмір шару по ширині, утрамбовуємо її і підсолюємо. Наносимо шар майонезу, покриваємо картопляним шаром, знову зменшивши його ширині, знову трамбуем, підсолюємо і присмачую майонезом. Тепер черга яєчного шару, він повинен вийти
ще вже картопляного. Не забуваємо також утрамбувати, присолити, приправити майонезом і його. Останній укладаємо самою вузькою смугою рибу, змішану з цибулею. Тепер піднімаємо знизу долонями краю плівки по довжині і формуємо рулет, стуливши обидва краї начинки і надавши рулету красиву округлу форму. У плівці переносимо рулет на блюдо, знімаємо плівку, обрізаємо краю для надання страві презентабельного вигляду і прикрашаємо листочками петрушки і майонезом.
Замість червоної риби можна успішно використовувати будь-яку іншу слабосолону рибку або звичайну оселедець.