Замылившие очі гарніри з круп, при правильному приготуванні, можуть стати головним надбанням святкового столу. Так, рис важко уявити собі в центрі банкетного столу, а от якщо доповнити його морепродуктів – виходить дивовижно мальовниче блюдо, яке стане популярним серед гостей. Про те, як готують рис з морепродуктами в різних куточках світу ми розповімо нижче.
Смажений рис з морепродуктами по-іспанськи
Паелья – вважається чи не головним надбанням іспанської кухні. Це національна страва має свята в свою честь, йому присвячують окремі кулінарні книги, а за цієї іспанської паельєю з'їжджаються туристи з усіх куточків Землі. Що ж такого дивного в іспанському рис з морепродуктами? Давайте розбиратися.
Інгредієнти: куряче філе - 390 г; стручкова квасоля - 115 г; суцвіття брокколі - 80 г; гребінці - 160 г; креветки - 240 г; мідії - 210 г; томатний соус - 65 мл; курячий бульйон - 355 мл; біле вино (сухе) - 355 мл; іспанська рис - 1 ст.; гостра ковбаса чорізо - 55 г; копчена паприка - 1 ч. ложка; часниковий зубок - 1 шт. Приготування Розділивши куряче філе на не великі шматочки, підрум'яньте його разом з ковбасками чорізо. Додайте томатний соус, суцвіття брокколі і часник. Через 3 хвилини залийте все бульйоном і вином. Збільшивши вогонь, дайте рідини закипіти, всипте рис, додайте гребінці. Через 10 хвилин зменшіть вогонь до середнього і покладіть мідії з креветками. Коли вся волога вбереться, а зерна рису розм'якшаться, зніміть сковороду з вогню і накрийте паперовими серветками. Цей нехитрий трюк допоможе зробити рис на дні посуду хрустким.
Рис з морепродуктами по-японськи – рецепт з соєвим соусом
Інгредієнти: зубки часнику - 4 шт.; корінь імбиру (великий палець) - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 85 м; картопля - 115 г; кабачки - 155 г; креветки великі - 12-14 шт.; зелень шпинату - 2 жмені; рибний бульйон - 355 мл; соєвий соус - 45 мл; саке - 15 мл; мірін - 15 мл Приготування Поставте варитися рис. Швидко обсмажте подрібнений часник і додайте до нього лук. Через 3 хвилини покладіть до засмажки картопля, почекайте ще 3-4 хвилини і покладіть кабачки з креветками. Коли креветки почнуть міняти колір, змішайте вміст посуду зі шпинатом, бульйоном, соєвим соусом, саке і мирином. Продовжуйте приготування до тих пір, картопля не стане м'яким. Змішайте вміст все з рисом. Крохмаль з рисових зерен допоможе загустити і ввібрати залишки соусу.
При бажанні, рис з морепродуктами можна зробити в мультиварці, повторивши процес приготування в режимі «Випічка», перемкнувшись на «Гасіння» після додавання рідини.
Як приготувати рис з морепродуктами по-тайськи?
Це тайське блюдо прийнято готувати із залишків рису, який швидко обсмажується з креветками і яйцями. Виходить дивовижно швидке і ситне блюдо, повне смаків і ідеально підходить для любителів гострого.
Інгредієнти: відварений рис - 2 ст.; креветки - 470 г; часникові зубки - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 45 г; яйце - 1 шт.; соєвий соус - 10 мл; гострий перець чилі - за смаком; рибний соус - 45 мл; жменю зеленої цибулі та зелені базиліка. Приготування Змішайте соєвий соус з рибним соусом і щіпкою цукру. У воке розігрійте масло, швидко обсмажте в ньому часник з чилі і додайте креветки. Коли панцир останніх порожевіє, покладіть шматочки цибулі і смажте всі ще пару хвилин. Потім змішайте вміст вока з відварним рисом, підігрійте його і вбийте яйце. Швидко перемішайте, щоб покрити яйцем зерна і дати йому схопитися, а потім заправте блюдо соусом, приготованим на самому початку. Посипте все свіжою зеленню.