Тефтелі, запечені в духовці, та ще в томатному соусі, настільки апетитні і ароматні, що спробувавши їх у такому виконанні один раз, ви назавжди опинитеся в числі їх шанувальників.
Рецепт курячих тюфтельок з рисом в томатному соусі в духовці
Інгредієнти: рисова крупа – 100 г; куряча м'якоть – 600 г; ріпчаста цибуля – 180 г; морква – 180 г; болгарський перець – 70-90 г; часник – 1-2 зубчики; вода або бульйон – 250 мл; сік томатний – 600 мл; цукровий пісок – 1 ст. ложка; рослинне масло – 45 мл; спеції на свій вибір; мелена суміш перців; сіль. Приготування Для приготування тефтелькою в томатному соусі в духовці за цим рецептом ми будемо використовувати вже готовий рис. Тому перше, що ми зробимо, це промиємо добряче рисову крупу, заллємо її достатньою кількістю води і поставимо варитися. По готовності зіллємо рис на друшляк, промиємо водою і залишимо.
Поки рис вариться, промиту курячу м'якоть і половину цибулі перемелюємо в блендері або пропускаємо через м'ясорубку, присмачую масу сіллю, меленим чорним перчиком і перемішуємо. Потім додаємо рис і знову перемішуємо. Тепер кілька разів відбиваємо отриманий фарш, піднімаючи і знову кидаючи його в миску. Ця процедура дозволить готовим тефтелі добре тримати форму і не розпадатися. Тепер зволоженими руками скачуємо круглі кульки і опускаємо їх у прогріте на сковороді олію. Даємо тефтелі підрум'янитися з двох сторін, і перекладаємо у форму для запікання.
Одночасно готуємо соус для заливки. Пасеруємо попередньо очищений і дрібненько порізану цибульку до напівпрозорості на сковороді з рослинним маслом. Потім додаємо очищену і перетерту через дрібну тертку моркву, через сім хвилин закладаємо дрібно нашатковану болгарський перчик і обсмажуємо все разом ще кілька хвилин. Тепер вливаємо томатний сік і воду, додаємо сіль, цукровий пісок, мелений чорний перець, спеції на свій вибір, подрібнений часник, свіжу зелень, перемішуємо, прогріваємо масу до кипіння і заливаємо нею наші обсмажені тюфтельки, укладені в форму. Прикриваємо ємність кришкою або фольгою і ставимо в заздалегідь розігріту до 210 градусів духовку приблизно на тридцять-сорок хвилин.
Соус для тефтелькою можна також приготувати з томатної пасти, замінивши нею томатний сік і додавши більшу кількість водички.
Тефтелі, запечені в томатно-сметанному соусі в духовці - рецепт
Інгредієнти: м'ясний фарш – 550 г; крупа рисова – 90 г; ріпчаста цибуля – 150 г; морква – 75 г; яйце куряче – 1 шт.; вершкове масло – 75 г; сметана – 120 г; паста томатна – 90 г; кетчуп – 40 г; вода – 500 мл; цукровий пісок – за смаком; борошно – 45-50 г; лаврове листя – 2 шт.; горошини запашного перцю – 3-4 шт.; мелений чорний перець; сіль; свіжа зелень. Приготування Першим ділом відварюємо до готовності попередньо промиту рисову крупу. Не забуваємо, при цьому, посолити воду. Тим часом чистимо і дрібненько шаткуємо цибулю, половину додаємо у фарш, а залишився пасеруємо на прогрітій сковороді з розтопленим у ній вершковим маслом. Моркву чистимо перетираємо через маленьку тертку і закладаємо до цибулі, обсмажуємо овочі разом протягом декількох хвилин, а потім вливаємо суміш томатної пасти, кетчупа, сметани та борошна, розведену водою і приправлену за смаком сіллю і меленим чорним перцем. Додаємо в соус горошини запашного перцю, лаврові листочки, припускаємо його під кришкою протягом двох хвилин і знімаємо з вогню.
Поки готується соус в фарш з цибулею, додаємо одне яйце, сіль, перець, закладаємо відварену і остиглий рис,
перемішуємо все хорошенечко, відбиваємо кілька разів і вологими руками формуємо круглі тефтелі. Можна укласти їх в форму для запікання і залити приготовленим соусом, але страва вийде смачніше, якщо тюфтельки перед запіканням трохи обсмажити на сковороді з рослинним або вершковим маслом з двох сторін.
Визначаємо форму з тюфтельками в заздалегідь розігріту до 185 градусів духовку і даємо тридцять хвилин для остаточного приготування.
По готовності подаємо тюфтельки з улюбленим гарніром, приправивши свіжою зеленню.