Коли настає сезон гарбузів, страви з цим овочем в складі можна зустріти буквально на кожному кроці. Гарбуз додають в десерти, супи і гарячі страви, роблять з неї сиропи, напої і кладуть у випічку. Але ми вирішили зупинитися на максимально простому рецепті, приготувавши гарбуз, запечений в духовці з цукром, яку потім можна є просто так чи пюрировать і додавати в улюблені ласощі.
Як приготувати гарбуз у духовці з цукром?
У цьому рецепті до сезонної гарбузі приєднається не менше сезонна ягода – журавлина, кислинка якої тільки допоможе примножити солодкість готового страви. Для текстурного різноманітності ми доповнимо гарбуз насінням.
Інгредієнти: гарбуз - 2 шт. (по 400 г); рослинне масло - 55 мл; цукровий пісок - 55 г; вершкове масло - 30 г; журавлина - 45 г; лимонний сік - 15 мл; гарбузовий насіння - 2 ст. ложки. Приготування Розрізавши обидві гарбуза навпіл, видаліть насіння і серцевини збризніть половинки маслом. Покладіть гарбуз в духову шафу зрізом вниз і запікайте при 210 градусах 45 хвилин. Переверніть кожну з половинок, збризніть соком лимона, покладіть шматочки вершкового масла в центр і посипте цукровим піском. Залиште гарбуз під грилем до тих пір, поки цукрові кристали не карамелізуються, а сама м'якоть не покриється золотистою скоринкою. Посипте гарбуз журавлиною і насінням перед подачею.
Шматочки гарбуза, запечені в духовці з цукром
Поєднання гостроти і солодощі не зовсім звично для шанувальників нашої кухні, але для тих, хто не проти яскраво виражених ароматів і смаків, часто знаходять місце у східних стравах, рекомендуємо випробувати цей рецепт приготування гарбуза в духовці з цукром і прянощами.
Інгредієнти: гарбуз - 780 г; мелена гвоздика - 15 г; зірочка анісу - 1 шт.; паличка кориці - 1/2 шт.; рослинне масло - 45 мл; цукровий пісок - 115 г; щіпка кайенского перцю. Приготування Перед тим, як спекти гарбуз у духовці з цукром, розріжте її, вийміть насіння і розділіть м'якоть на шматочки. З'єднайте цукровий пісок з кайенским перцем. В ступі розітріть аніс і корицю в порошок. Якщо ступи немає, то купуйте прянощі вже меленими і з'єднуйте разом. Додайте прянощі до цукрового піску.
Обітріть м'якоть гарбуза рушником і збризніть маслом. Розподіливши шматочки на деко, посипте їх солодкої сумішшю з прянощами, а потім поставте в духовку на 45 хвилин при 190 градусах або до тих пір, поки шматочки не стануть дуже м'якими.
Гарбуз з лимоном і цукром в духовці
Гарбуз з цитрусовими може здатися дивним поєднанням, але кислота в невеликих кількостях відома своєю здатністю робити страву набагато солодше, а тому, якщо ви маєте намір приготувати гарбуз на десерт, без лимона не обійтися.
Інгредієнти: гарбуз (середнього розміру) - 1 шт.; вершкове масло - 25 г; лимон - 1 шт.; цукровий пісок - 55 г; ванільний стручок - 1 шт. Приготування Видаливши насіння з гарбуза, розділіть її на шматочки довільної форми та розміру. Розподіліть гарбуз на деку і полийте вершковим маслом. Висипте цукровий пісок зверху разом з насінням з ванільного стручка, а потім перемішайте всі разом. Оболонку стручка покладіть на деко. Збризніть вміст дека лимонним соком і поставте все в духовку на півгодини при 200 градусах.
Гарбуз у духовці з корицею і цукром
Інгредієнти: гарбуз - 16 кг; вершкове масло - 55 г; коричневий цукор - 45 г; кориця мелена - 1 ч. ложка; мускатний горіх, імбир - по 1/2 ч. ложки. Приготування Змішайте цукровий пісок з прянощами. Шматочки гарбуза полийте розтопленим маслом і посипте цукровою сумішшю. Запікайте все близько 45 хвилин при 200 градусах і подавайте просто так або попередньо збивши з допомогою блендера.