Тефтелі – вироби з фаршу (м'ясного або рибного) у формі кульок. Подібні страви під різними назвами відомі в традиційних харчових практики багатьох народів під різними назвами.
Основні відмінності тефтелькою: тефтелі панірують у зерновий борошна (а не в мелених сухарях); у м'ясному або рибному фарші можуть бути присутніми і інші продукти ( зварений рис , картопляне пюре , шматочки овочів, грибів, фруктів); звичайно готуються в підливці або подаються з соусом, приготованим окремо. Рецепт тюфтельок з рисом в томатному соусі
Інгредієнти: м'ясний фарш середнього помелу – 300 г; рис, зварений розсипчастий – 1 стакан ємністю 250 г; яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне – 2 ст. ложки + ще трохи для панірування; цибуля ріпчаста – 1 шт.; томат-паста – 3 ст. ложки; перець червоний пекучий; масло рослинне або жир (курячий, свинячий); Приготування М'ясний фарш (краще всього змішаний, наприклад, свинина + яловичина), добре вибиваємо об стіл – він повинен стати пластичним. З'єднуємо в робочій мисці фарш, яйця і борошно. Перемішуємо.
Нагріваємо олію або жир на сковороді.
Мокрими руками з допомогою ложки формуємо тефтелі (розміром не більше волоського горіха), паніруємо їх у борошні. Злегка обсмажуємо тефтелі 3-4 хвилини, треба, щоб обжарились рівномірно.
В іншій сковороді готуємо підливу: обсмажуємо або пасеруємо на олії цибулю, нарізану дрібно, потім додаємо томат-пасту, розведену водою до консистенції кефіру. Приправляємо пекучим червоним перцем. Можна підсолити за смаком. Перекладаємо обсмажені тюфтельки в сковороду з цибульно-томатною підливою і дотушиваем протягом хвилин 20 на самому малому вогні під кришкою.
Подавати можна без гарніру з рубаною зеленню і часником.
Таким же чином можна приготувати тефтелі в томатному соусі без рису, а рис або інший гарнір подати окремо.
Не всім, однак, і не завжди підходить томатний соус. А тому розповімо, як приготувати світлі соуси для тефтелькою, рецепти ці нескладні.
Вершковий соус для тефтелькою – рецепт
Інгредієнти: м'ясний фарш – 400 г; борошно пшеничне – 3-5 ложок; яйце куряче – 2 шт.; чорний перець мелений; мускатний горіх тертий; масло або жир; вершки натуральні молочні – 100 мл Приготування Формуємо тефтелі і обсмажуємо. Зменшуємо вогонь, вливаємо в сковороду вершки приправлені спеціями. Тушкуємо під кришкою протягом 20 хвилин.
Приготування за будь-яким рецептом сметанного соусу для тефтелькою, не передбачає кип'ятіння сметани – вона може створожиться. У цьому варіанті після початкового обсмажування тюфтельок, дотушите їх (додайте в сковороду трохи води) або доведіть до готовності на пару.
Для приготування сметанного соусу елементарно приправте сметану зі спеціями і продавлений часником. Можете протомитися соус на водяній бані.