Морська риба – один із найкорисніших продуктів. Високий вміст білка і жирних кислот, низький вміст жиру, можливість отримати мікроелементи в такому природному вигляді – все це робить морську рибу досить популярною. Найчастіше у продажу зустрічається минтай. Це недорога риба, в якій мінімум кісток, та й готувати її дуже легко. Щоб зберегти максимум корисних властивостей риби, приготуємо минтай, тушкований з цибулею і морквою. В якості гарніру до рибці підійде і просте картопляне пюре , і каші, і макарони, і овочеві салати .
Тушкована риба – дуже просто Інгредієнти: тушки минтая – 4 шт. вагою близько 12 кг; цибуля ріпчаста великий – 3-4 шт.; морква – 2 шт.; олія рафінована, не має запаху – 50-70 мл + 30 мл; перець чорний свіжозмелену – за смаком; йодована сіль – 1 ст. ложка без гірки; паста томатна без консервантів – 3 ст. ложки (за бажанням). Приготування Чистимо цибулю і моркву, нарізаємо цибулю дрібними кубиками або тонкою соломкою (як більше подобається), а моркву натираємо на крупній тертці. Рибу чистимо від луски (якщо вона заморожена, розморожуємо в холодній солоній воді або на нижній полиці холодильника), видаляємо нутрощі і чорну плівку з черевця. Добре промиваємо тушки і нарізаємо шматочками поперек рибини з кроком приблизно в 3 пальця. Розігріваємо 30 мл олії і злегка обсмажуємо шматочки минтая на максимальному вогні. Повинна утворитися скоринка, щоб надалі шматочки риби не розвалилися.
Після того, як рибка обсмажена, готуємо тушкований минтай в мультиварці. У чашу кладемо цибулю і моркву, вливаємо олію і в режимі «Смаження» готуємо 12 хвилин овочі. Після цього закладаємо рибку і вливаємо склянку води. Можна зробити смак страви більш насиченим, додавши томат. Розводимо пасту водою і заливаємо в чашу. Перемішуємо все і в режимі «Гасіння» залишаємо готуватися минтай на півгодини. Солимо, перчимо і даємо настоятися.
Готуємо без кісток Якщо мультиварки немає, можна приготувати минтай, тушкований з овочами, в казані – рецепт принципово не відрізняється, але часу на приготування піде значно менше, особливо якщо попередньо видалити кісточки. Розповімо, як приготувати філе минтая, тушковане з морквою, солодким перцем, томатом і цибулею.
Інгредієнти: ріпчаста цибуля – 3 шт.; борошно пшеничне – 3-4 ст. ложки; середнього розміру морква – 2 шт.; перці солодкі (паприка) – 3-4 шт.; філе минтая – 07 кг; йодована сіль – 2/3 ст. ложки; олія соняшникова рафінована не дезодорована – 50 мл; свіжозмелену перець чорний і запашний – по 8-10 горошин; лавровий лист – 2 шт.; паста томатна – 4 ст. ложки. Приготування Якщо філе знайти не вдалося, підготуємо його. Чистимо рибку і потрошимо: виймаємо нутрощі, вичищаємо чорні плівочки. Моєму і знімаємо з хребта м'якоть, ріжемо невеликими шматочками. Паніруємо філе минтая в борошні, в невеликій кількості олії обсмажуємо, запечатуючи в скоринці рибу, щоб вона залишилася соковитою. Цибулю ріжемо соломкою, а морквину тремо на крупній тертці. У маслі, пасеруємо цибулю і моркву хвилин 10 періодично помішуючи, вливаємо трохи води.
Закладаємо обсмажене філе, нарізаний соломкою солодкий перець, солимо, перчимо, додаємо лавровий лист. Томат злегка розвести теплою водою, вливаємо і все перемішуємо. Тушкуємо все разом під кришкою 15 хвилин на мінімальному вогні. Якщо томату немає, можна тушкувати рибку з помідорами – нарізаємо їх скибочками і додаємо разом з перцями. Сервіруємо тушкований минтай з великою кількістю зелені: петрушкою, кропом, зеленою цибулею або часником.
Смачно виходить і минтай, тушкований з майонезом, цибулею і морквою, тільки майонез додавати потрібно в самому кінці, коли страва вже охололо.