Любителі пінного неодмінно оцінять таку нехитру закуску, як домашня в'ялена риба . Інгредієнтів на її приготування потрібно мінімум, а при дотриманні елементарної технології в'ялення результат вийде дивним: м'яка і злегка солонувата рибна м'якоть з тонким ароматом буде буквально танути в роті. Про те, як зробити в'яленого ляща і піде мова далі.
В'ялений потрошених лящ – рецепт
Рибу без нутрощів в'ялити куди простіше, оскільки зникає ризик розвитку патогенної мікрофлори в кишечнику риби при підборі невірної температури і вологості в приміщенні для просушування.
Перед початком в'ялення рибу необхідно очистити від нутрощів, намагаючись не зачепити жовчний міхур. Начисто випотрошеного ляща (зябра теж видаляємо) споліскуємо й обсушуємо. Зваживши потрошенную рибу розраховуємо необхідну кількість солі з пропорції 250 г на 1 кг. Засипаємо сіллю тушку з боків і не забуваємо просолити саму черевну порожнину. Залишаємо рибу полежати протягом 2 діб під гнітом, після чого зчищаємо надлишки солі і залишаємо тушки просушитись в підвішеному вигляді. Температура приміщення для сушки не повинна бути вище +15 градусів або нижче нуля, а час варіюється від умов в'ялення і розмірів, і може займати від тижня до двох.
Як зберігати в'яленого ляща?
Як правило рибу обертають натуральною тканиною або складають у мішки з льону або бавовни, так вона гарантовано полежить більше півроку. З метою зберігання риби до року і довше тушки натирають потовченим аспірином, на смакових якостях така процедура не позначається, але свіжість продовжує помітно.
В'ялений не потрошених лящ в домашніх умовах
Готувати рибу без патрання слід за аналогічною технологією, але тут важливо вчасно видалити
зябра і надрізати стравохід, бажано зробити це відразу після затримання або найближчим часом, щоб якомога раніше позбутися від розсадника патогенної мікрофлори та забезпечити рівномірний розподіл солі. Розрахувавши кількість солі за все тій же пропорції (250 г/кг), рибу щедро засипають нею і залишають під гнітом, вага якого становить половину ваги риби. Через кілька днів просолення при температурі не більше +10 градусів, тушки слід зачистити, а потім можна вивішувати сушитися на 1-2 тижні, визначаючи термін виходячи з ваги риби. Цілі тушки в'яленого ляща зберігають у прохолодному, обернувши мішечками з натуральної тканини.