Стейками називають виключно яловичину, а точніше спеціально нарізане м'ясо молодих бичків. Однак ми бачимо в торгових мережах не тільки яловичі, але і стейки з баранини, свинини, риби. Найчастіше пропонуються стейки сьомги.
Сьомга – риба з рожево-помаранчевої м'якоттю і щільною шкірою, відноситься до сімейства цінних промислових (лососевих) риб. Зрозуміло, хочеться зберегти максимум користі при приготуванні, тому намагаємося готувати сьомгу як можна швидше. Найпоширеніші способи – маринування і запікання. Розповімо, як приготувати стейк з сьомги в духовці.
Простіше простого Щоб не перебивати смак риби і не знижувати її корисності, використовуємо мінімум компонентів і готуємо дуже швидко.
Інгредієнти: стейки сьомги вагою близько 200 г кожен – 4 шт.; сіль йодована без добавок – по маленькій дрібці на порцію; сушений орегано – 1/3 ч. ложки; олія оливкова холодного віджиму – 2 ст. ложки; лимон – 1 шт. Приготування Уважно вибираємо рибу – забарвлення м'якоті повинен бути не яскравим: червоним, темно-червоним або малиновим, це означає, що сьомгу підфарбували. Ніжний рожево-оранжевий відтінок буде в самий раз. Чистимо тушку від луски і нарізаємо стейками (якщо риба вже нарізана, просто акуратно соскабливаем лусочки з поверхні). Моєму і злегка обсушуємо серветками стейки. Змішуємо столову ложку масла з такою ж кількістю соку лимона, сіллю і орегано. Деко змащуємо залишилися олією, викладаємо на нього стейки і змащуємо їх підготовленою сумішшю, використовуючи пензлик. Готуємо рибу недовго – 15 хвилин в прогрітому духовій шафі при температурі 180 градусів цілком достатньо. Стейки сьомги, запечені в духовці, виходять ніжними і ароматними. Сервіруємо їх з зеленню і скибочками лимона. Звичайно, краще всього до риби подати сухе несульфитированное біле вино.
Використовуємо фольгу Щоб рибка пропеклась рівномірно і залишилася максимально соковитою і ароматною, готуємо стейк з сьомги в духовці у фользі. Компонентів знову візьмемо мінімум.
Інгредієнти: сьомга (середня частина тушки) – 1 кг; свіжозмелену білий перець – 2 щіпки; сіль йодована велика – 2 щіпки; лимон – 1/2 шт.; лайм – 1 шт.; сметана жирністю не менше 20% – 2 ст. ложки; олія оливкова першого холодного віджиму – 4 ст. ложки; вино сухе Совіньйон – 2 ст. ложки; кріп – 8-12 гілочок. Приготування Рибу чистимо, миємо, особливо ретельно – всередині і трохи підсушуємо, після чого нарізаємо на стейки з кроком близько 2 див. В невеликій піалі змішуємо сметану, сіль, перець, вино. Кожен стейк занурюємо в цю суміш і розподіляємо її по всій поверхні, потім запаковуємо їх окремо в
фольгу, змастивши її олією, щоб рибка не прилипала. З фольги формуємо човники таким чином, щоб їх потім можна було легко відкрити. Укладаємо човники на деко і відправляємо все в духовку хвилин на 15 після чого розкриваємо фольгу і збризкуємо стейки соком лайма. Стейк з сьомги в духовці буде чудово поєднуватися з овочевими салатами або картоплею, овочами, приготованими на грилі. Сервіруємо стейки, посипавши дрібно нарубаним кропом.
Також дуже смачно виходить стейк сьомги в духовці вершковому соусі . Просто замість сметани використовуємо жирні вершки. Хоча можна і по-іншому: подаємо запечену в духовці рибку з вершковим соусом, приготованим за вашим смаком.