Вернуться назад Распечатать

Плов в казані на вогнищі

Плов в казані на вогнищі
Досвід тисяч кулінарів показав, що будь-яка їжа, приготована багатті, виходить в рази смачніше і пахучіше аналогів зроблених на плиті. Виною тому не тільки розпалює апетит атмосфера посиденьок на природі, але і приголомшливий аромат димку, яким наділена кожна страва, приготована на живому вогні. У рецептах далі подібним способом ми зваримо плов відразу в декількох варіаціях.

Узбецький плов в казані на вогнищі


Почнемо з класики – узбецького плову, який можна робити з бараниною або яловичиною. Крім м'яса, невід'ємними компонентами автентичного плову стане рис з довгим зерном, цибулю з морквою і велика кількість прянощів.
Інгредієнти:

  • яловичина або баранина - 740 г;

  • ріпчаста цибуля - 230 г;

  • мелена паприка, кумін, коріандр - по 1 ч. ложці;

  • морква - 230 г;

  • рис - 3 ст.;

  • головка часнику;

  • листя лавра - 3-4 шт.


  • Приготування
    Якщо на м'ясі залишилися надлишки жиру, то позбавтеся від них, зрізавши все необхідне. Зовсім пісним шматок залишати не потрібно, адже цей плов повинен бути досить жирним, крім того, для більшої ароматності, страва готується без масла, на все тому ж натуральному жиру. Підготуйте і інші інгредієнти: наріжте цибулю і моркву, обполосніть зерна рису.
    Розмістивши казан над багаттям, покладіть в нього кубики м'яса і дайте підрум'янитися. До м'яса додайте овочі, а ще через 5 хвилин – спеції і лавр. Залийте вміст казана 1 3/4 склянки води, і дайте потомитися під кришкою хвилин 45. Після, викладіть рис поверх, посипте його сіллю і долийте ще 5 склянок води. Перемішувати вміст посуду при цьому не можна ні в якому разі. Коли остання порція рідини дійде до кипіння, накрийте блюдо кришкою і залиште плов в казані на вогнищі ще на 10 хвилин. Зріжте основу з головки часнику і додайте її в центрі страви, а по всій площі рису проробіть близько 8-10 отворів. Дочекайтеся, коли рисові зерна розм'якшиться і вбере всю вологу, після чого приберіть часникову голівку і лавр, перемішайте плов і приступайте до дегустації.

    Плов з свинини в казані на вогнищі


    Інгредієнти:

  • свинина - 540 г;

  • кумин - 1/2 ч. ложки;

  • головка часнику;

  • кардамон - 3-4 шт.;

  • горошини перцю - 6-8 шт.;

  • листя лавра - 3-4 шт.;

  • ріпчаста цибуля - 330 г;

  • рис - 3 ст.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати плов в казані на вогнищі, розігрійте сам казан і лише потім обсмажте на ньому нарізану кубиками свинину до зарум'янювання і витоплювання жиру. Додайте до м'яса цибульні півкільця і також дайте їм схопитися легким рум'янцем. Посипте м'ясо і цибулю розтертої в ступі сумішшю перцю, кардамону, лавра і куміна. Залийте усе 2 склянками води і залиште побурлить під кришкою з півгодини. По закінченні часу додайте рис, влийте ще 3 склянки води і дочекайтеся, коли рідина повторно дійде до кипіння. Після, додайте надрізану часникову головку прямо в центрі блюда, проробіть з десяток отворів по всій площі рису і залиште все ще на 12-15 хвилин, рівно до того моменту, коли рис вбереться в себе всю вологу.

    Вегетаріанський плов в казані на вогнищі – рецепт


    Інгредієнти:

  • ріпчаста цибуля - 130 г;

  • кумін - 1 ч. ложка;
  • Плов в казані на вогнищі

  • морква - 160 г;

  • відварна сочевиця - 320 г;

  • рис - 2 ст.;

  • часник - 1 головка;

  • вершкове масло - 45 г;

  • листя лавра - 2 шт.


  • Приготування
    Розігрів казан, киньте в нього шматочок вершкового масла і використовуйте його для обжарювання півкілець ріпчастої цибулі і тертої моркви. Коли овочі розм'якшаться, посипте їх розтертим в ступі кумином, додайте лавр і залийте все склянкою води. Через 15 хвилин додайте рис із сочевицею, влийте ще 2 1/2 склянки води і додайте в центрі надрізану головку часнику. Не забудьте про сіль. Залиште плов над вугіллям до повного вбирання рисовими зернами вологи, потім перемішайте і подавайте просто так або з щедрою порцією зажареного цибулі і йогуртом .